To πιο σύντομο ανέκδοτο, πλέον: “Ο Ταχιάος αμφισβητεί την πρόοδο των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης.” Της Μαρίας Αργυροκαστρίτου

Ήταν μια εποχή που το πιο διαδεδομένο “σύντομο ανέκδοτο” ήταν το “Μετρό Θεσσαλονίκης”. Αλλά οι εποχές άλλαξαν! Τα έργα εκτελούνται και παραδίδονται εντός των μειωμένων τους προϋπολογισμών, πράγμα που έχει εξοργίσει τα γνωστά κυκλώματα των εργολάβων και των πολιτικών τους εκφραστών. Τρανό τελευταίο παράδειγμα η συντονισμένη προσπάθεια λογοκρισίας (!) συνέντευξης του καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου από γνωστά ΜΜΕ στην Ελλάδα αλλά και …στην Κύπρο, εξαφανίζοντας την τελείως από προσώπου γης!

Για να δούμε τι έγινε όμως…

Ως γνωστόν, το έργο “Μετρό Θεσσαλονίκης” καρκινοβατούσε για πάνω από 15 χρόνια. Μέχρι που η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ανέθεσε στον καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο να το ολοκληρώσει.

Έργο εξαιρετικά δύσκολο. Όχι μόνο λόγω των κληρονομημένων νομικών και διαδικαστικών προβλημάτων από το παρελθόν αλλά και λόγω των διάσπαρτων αρχαίων που είχαν αποκαλυφθεί κατά την διάρκεια της διάνοιξης. Αλλά, ως γνωστόν, τίποτα δεν είναι αδύνατον μέχρι να γίνει πράξη!

Το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στο κοινό στο τέλος του 20 ενώ μέσα μέσα στους επόμενους μήνες μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία. Ήδη κάποιοι σταθμοί είναι έτοιμοι, ενώ μόλις προχθές μπήκε στις ράγες και ο πρώτος συρμός που θα χρησιμοποιηθεί για τους απαραίτητους ελέγχους ασφάλειας και ρυθμίσεις των συστημάτων ενός τεχνολογικά πολύ προηγμένου κέντρου διαχείρισης.

Και, ως όφειλε, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό έδωσε μια συνέντευξη. (Ακολουθεί η “λογοκριμένη” συνέντευξη)

Που αμέσως μετά την δημοσίευσή της στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, προκάλεσε την συντονισμένη προσπάθεια να “κατέβει” από παντού!

Συντονιστής ο γνωστός κ. Ταχιάος, αυτός του βαθέως ΠΑΣΟΚ και σήμερα της βαθέως ΝΔ του Μητσοτάκη και που σήμερα φέρεται ως υποψήφιος δήμαρχος ότι πιο συντηρητικού και φοβικού έχει να αναδείξει η Θεσσαλονίκη σήμερα. Πράγμα που προκάλεσε την άμεση και πληρωμένη απάντηση του καθ’ ύλην αρμόδιου για το έργο καθ. Γιάννη Μουλόπουλου:«Ο Ταχιάος λέει ψέματα, έχει άγνοια για τα έργα του μετρό. Αν την προσπάθεια που κάνουν σήμερα για να αμφισβητήσουν την πρόοδο των έργων, την έκαναν όταν είχαν την ευθύνη τους για να τα προχωρήσουν, σήμερα η Θεσσαλονίκη θα είχε μετρό»

Με την ευκαιρία του συμβάντος, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, υπενθυμίζουμε και ένα ακόμα τεχνολογικό επίτευγμα που έγινε κατά την διάρκεια ολοκλήρωσης των έργων, στοιχείο που από μόνο του θα έπρεπε να κάνει υπερήφανο κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο. (Αναδημοσίευση από το Έθνος της 13/12/2018.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σήκωσαν ρωμαϊκό λουτρό 50 τόνων του 400 μ.Χ

Ενα ρωμαϊκό λουτρό, υπόκαυστο  συνολικού βάρους περίπου 50 τόνων το οποίο χρονολογείται τον 4ο αιώνα μ.Χ και βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών στον σταθμό του μετρό στην Αγία Σοφία αποσπάστηκε αυτούσιο την Πέμπτη 13/12 από τα έγκατα της Θεσσαλονίκης-μετά από δύο μήνες προετοιμασιών ακολουθώντας μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία. 

Το υπόκαυστο λουτρό πλάτους 5,60 τ.μ. και φάρδους 4,40μ. ήταν ουσιαστικά ένας υπόγειος χώρος ο οποίος αποτελούσε σύστημα υποδαπέδιας θέρμανσης κατά την οποία ο ζεστός αέρας κυκλοφορούσε στον υπόγειο αυτό χώρο με σκοπό την θέρμανση του υπερκείμενου δαπέδου (μια ενδοδαπέδια θέρμανση δηλαδή εκείνης της εποχής).

Στηριζόμενο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο νάρθηκα από μεταλλικές δοκούς και οπλισμένο σκυρόδεμα, παίρνοντας κλίση 30ο μοιρών και κυλώντας για περισσότερο από δέκα ώρες πάνω σε κεκλιμένες μεταλλικές ράγες κατάφερε να βγει την Πέμπτη (13/12) στην επιφάνεια της γης.  Είναι πρώτη φορά που γίνεται κατασκευή ανύψωσης μνημείου σε κεκλιμένο επίπεδο  έχοντας και η ίδια η κατασκευή ανηφορική θέση 30ο  μοιρών. Την διαδικασία απόσπασης ανέλαβε μία τεχνική εταιρία με έδρα το Βόλο, η SLM, η οποία εκτελεί τα μεγαλύτερα έργα απόσπασης και μεταφοράς κρίσιμων-ευαίσθητων αρχαιολογικών συνόλων στη χώρα. Με χειρουργικές επεμβάσεις και σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ έχει αποσπάσει και μεταφέρει 15 συνολικά σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα από το 2012. 

Το ρωμαϊκό λουτρό ξεκίνησε το ταξίδι του για την επιφάνεια της γης το μεσημέρι της Τετάρτης(12/12) και μετά από δέκα ώρες  ολίσθησης έφθασε στην επιφάνεια της γης. Με τη βοήθεια δύο γερανών το ρωμαϊκό λουτρό υψώθηκε στον… αέρα και τοποθετήθηκε σε πλατφόρμα νταλίκας για να μεταφερθεί.  Το σημαντικό εύρημα το οποίο βρέθηκε σε πολύ κατάσταση μεταφέρεται στην αποθήκη του Καλοχωρίου όπου φυλάσσονται οι σημαντικότερες αρχαιότητες του μετρό. Αντίστοιχα δάπεδα έχουν ξαναβρεθεί, θεωρήθηκε όμως αξιόλογο επειδή είναι υπόκαυστο.  

Ευχόμαστε ολόψυχα στον Γιάννη Μυλόπουλο “καλό συκώτι” μέχρι την ολοκλήρωση του εξαιρετικού έργου που εκτελεί μαζί με τους συνεργάτες του. “Ταχιάοι” και τα λοιπά ξινά υπολείματα του παρελθόντος θα υπάρχουν πάντα, μόνο για να γκρινιάζουν πλέον. Αλλά ποιός τους ακούει ;

Της Μαρίας Αργυροκαστρίτου

Μπορεί να σας αρέσουν..