Golden visas, αγορά ακινήτων και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Της Μαρίας Αργυροκαστρίτου

Μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους (αλλά και τις ευκαιρίες) μήπως θα πρέπει να “το δούμε” λίγο πιο έξυπνα; Αναρωτιέμαι τι εμποδίζει την πολιτεία να αποδεχτεί πχ την έκδοση golden visas έναντι μη κρατικών ομολόγων αντικτισμένων με πάγια ή μελλοντικά αναπτυξιακά projects επί ακινήτων. Αν μάλιστα σε αυτά τα ομόλογα ενσωματωθούν και τεχνολογίες blockchain, δύσκολη θα είναι και η παραβίαση των κανόνων χορήγησης visas αλλά και η κυκλοφορία του χρήματος προς την πραγματική ανάπτυξη.

Η ελληνική οικονομική ύφεση, η οποία ξεκίνησε το 2009, έχει τελειώσει. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα το 2017 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση 2,5% ετησίως το 2018 και το 2019. Μπορεί όμως η αναμενόμενη ανάπτυξη να στραφεί πιο σωστά στην οικονομία απ’ ότι στο παρελθόν;

Οι επενδυτές φαίνεται ότι μοιράζονται την αισιοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ξένοι αγοραστές δαπάνησαν δύο φορές περισσότερα για τα ελληνικά ακίνητα τον Ιανουάριο του 2018 από ό, τι το προηγούμενο έτος. Η διεθνής αλυσίδα ξενοδοχείων Wyndham άνοιξε τις πόρτες της στο ξενοδοχείο Dolce Attica Riviera και το Four Seasons θα ανοίξει το Four Seasons Astir Palace Hotel στο νότιο προάστιο της Βουλιαγμένης.

Η αγορά ακινήτων στην Αθήνα σήμερα

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018, η τιμή των ακινήτων στην κεντρική Αθήνα ήταν κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ / τ.μ., η οποία είναι αρκετές φορές φθηνότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ανά τετραγωνικό μέτρο, η ιδιοκτησία στην Αθήνα είναι περίπου δύο φορές φθηνότερη από τη Λισαβόνα, τρεις φορές φθηνότερη από τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και το Βερολίνο, τέσσερις φορές φθηνότερη από τη Βιέννη και σχεδόν επτά φορές φθηνότερη από ό, τι στο Παρίσι.

 Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στα τέλη του 2017, τα ακίνητα στην Αθήνα ήταν 44% φθηνότερα σε σύγκριση με την κορυφή του 2008. Ωστόσο, η πτώση των τιμών των ακινήτων επιβραδύνεται. Το 2015, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο μειώθηκε κατά 5,3% το 2015, κατά 1,8% το 2016 και μόλις 0,9% το 2017. Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές έχουν σταματήσει ακόμη να μειώνονται – παρέμειναν σταθερές το τελευταίο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκε σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι ακόμα πιο αισιόδοξο. Σύμφωνα με την έκθεσή της, η Έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τον Απρίλιο του 2018: Ένας  δρόμος προς τα εμπρός , η ελληνική πρωτεύουσα ήταν 13η από τις 42 μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο όσον αφορά τις αυξανόμενες τιμές κατοικιών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, από το 2013 έως το 2017, η τιμή των ακινήτων αυξήθηκε κατά σχεδόν 10% ετησίως στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή οι τιμές σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζουν να μειώνονται.

Η αγορά κατασκευής κατοικιών αρχίζει να αναβιώνει. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2017 ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν στην Αθήνα αυξήθηκε για πρώτη φορά σε πάνω από 10 χρόνια – σημειώνοντας αύξηση κατά 13%. Σύμφωνα με The Wall Street Journal, ο αριθμός των κατασκευαστικών έργων στην πρωτεύουσα, που περιλαμβάνει εταιρείες που επεκτείνουν τα γραφεία τους καθώς και νέα κτίρια κατοικιών, έχει αυξηθεί δραματικά.

Ευκαιρίες για τους επενδυτές

Η αγορά της Αθήνας  βρίσκεται υπό αναγέννηση, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των επενδυτών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών επί ακινήτων στην πόλη αυξήθηκε κατά 18% το 2017 και 1,5 φορές τους δύο πρώτους μήνες του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017.

Η ζήτηση για βραχυπρόθεσμες διαμονές είναι αυξημένη από τη ζήτηση από τους τουρίστες. Έτσι οι επενδυτές σε ακίνητα που εξυπηρετούν αυτό το πλήθος έχουν τη δυνατότητα για υψηλότερες και σταθερές αποδόσεις. Η Ελλάδα βλέπει μια τουριστική έκρηξη – σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο αριθμός των ξένων τουριστών αυξήθηκε από 15 εκατομμύρια το 2009 σε 30 εκατομμύρια το 2017, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων επισκέπτεται την Αθήνα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, -διατηρημένη κληρονομιά και άνετο κλίμα, παραμένει δημοφιλές ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euromonitor International, η Αθήνα είναι η πόλη με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης του αριθμού των τουριστών στην Ευρώπη (ο πρώτος είναι το Ηράκλειο). Ο αριθμός των διεθνών αφίξεων ανήλθε σε 4,8 εκατομμύρια το 2017, 10% περισσότερο από ό, τι το 2016. Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Τουρισμού (ΣΕΤΕ), η μέση διάρκεια παραμονής στην Αθήνα αυξήθηκε από 5,5 ημέρες το 2016 σε 5,7 το 2017.

Σύμφωνα με την πύλη AirDNA Airbn, ο αριθμός των κρατήσεων στην Αθήνα στην πλατφόρμα στέγασης αυξήθηκε κατά 66% ετησίως από το 2010, σε σύγκριση με το Παρίσι (30%), το Βερολίνο (40%) και τη Βαρκελώνη (40%). Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για τουριστικές κρατήσεις είναι οι κεντρικές συνοικίες της πόλης: Keramik, Κουκάκι, Μακρυγιάννη, Μεταξουργείο, Μοναστηράκι, Πλάκα και το Θησείο.

Σύμφωνα με τα των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα διαμερίσματα εντός των ορίων της περιοχής μεταξύ των κεντρικών πλατειών του Μοναστηρακίου, της Ομόνοιας και του Συντάγματος δεν είναι σχεδόν διαθέσιμα για τους ντόπιους, καθώς συνήθως εκμισθώνονται στους τουρίστες.

Η ζήτηση από ξένους επενδυτές τροφοδοτείται από φθηνές λεγόμενες χρυσές βίζες: μια ελληνική άδεια διαμονής, η οποία επιτρέπει και την ελέυθερη διακίνηση εντός της ζώνης του Σένγκεν,  μπορεί να αποκτηθεί αγοράζοντας ένα ή περισσότερα ακίνητα για ένα ελάχιστο συνολικό ποσό € 250.000. Το ελάχιστο ποσό στις άλλες αγορές που προσφέρουν χρυσές θεωρήσεις είναι υψηλότερο: στην Ισπανία, οι χρυσές visas ξεκινούν από 500.000 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία είναι 350.000 ευρώ, ενώ στη Λετονία υποχρεωτική αμοιβή αυξάνει το όριο στα 262.700 ευρώ. 

Η δημοτικότητα των ελληνικών χρυσών θεωρήσεων  visa αυξάνεται. Σύμφωνα με την Enterprise Greece, η χώρα χορήγησε 30% περισσότερα βίζα στους κύριους αιτούντες το 2017 από ό, τι το 2016. Από την έναρξη του προγράμματος το 2013 μέχρι το 2017, οι ελληνικές άδειες παραμονής εκδόθηκαν σε 2.305 επενδυτές, οι περισσότεροι από την Κίνα (οι Κινέζοι υπήκοοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν τις μισές άδειες διαμονής που εκδίδονται), τη Ρωσία, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Και από εδώ και πέρα τί;

Είναι φανερό ότι τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφουν οι πιο πάνω δείκτες, εύκολα μπορούν να μετατραπουν πάλι σε φούσκες ακινήτων ή σε εξαγωγές σε παραδείσια νησιά, κατά τα ειωθότα, αμέσως μετά την πλήρη άρση των capital controls. Και, αν εξαιρέσει κανείς τους συνήθεις ύποπτους με τις διεστραμμένες ιδέες, δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να συμφωνήσει σε μια ανελέλεγκτη πάλι αύξηση των τιμών των ακινήτων, σε μεγαλύτερους ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, από την επιδιωκόμενη αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων με προγράμματα όπως αυτό της χρυσής visa. Εκτός φυσικά αν έχει σοβαρούς λόγους να υπερασπίσει συγκεκριμένα συμφέροντα που περιμένουν πως και πως για να μεταφέρουν πάλι να ρευστοποιημένα τα κέρδη τους σε αφορολόγητους παράδεισους (αντί σε πραγματικές επενδύσεις).

Μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους (αλλά και τις ευκαιρίες) μήπως θα πρέπει να “το δούμε” λίγο πιο έξυπνα; Αναρωτιέμαι τι εμποδίζει την πολιτεία να αποδεχτεί πχ την έκδοση golden visas έναντι μη κρατικών ομολόγων αντικτισμένων με πάγια ή μελλοντικά αναπτυξιακά projects επί ακινήτων. Αν μάλιστα σε αυτά τα ομόλογα ενσωματωθούν και τεχνολογίες blockchain, δύσκολη θα είναι και η παραβίαση των κανόνων χορήγησης των golden visas αλλά και ο έλεγχος της κυκλοφορία του χρήματος προς την πραγματική ανάπτυξη.

Της Μαρίας Αργυροκαστρίτου

 

Μπορεί να σας αρέσουν..