Big data και Blockchain. Μια συνάντηση τεχνολογιών που έγινε στον παράδεισο? Του Vladimir Fadak

Το Big Data υπήρξε εδώ και λίγο καιρό ενώ η τεχνολογία blockchain οδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις σε ένα άλλο δρόμο, αυτόν της αποκέντρωσης. Ποια αποτελέσματα μπορεί να παράγει η σύνθεση αυτών των δύο καινοτομιών;

Το blockchain είναι ένα αποκεντρωμένο καθολικό συναλλαγών, όπου κάθε συμμετέχων στο δίκτυο επικυρώνει τη συναλλαγή έτσι ώστε τα αποθηκευμένα δεδομένα να είναι αμετάβλητα και να μην πλαστογραφούνται.

Λόγω του γεγονότος ότι τα κρυπτονομίσματα και άλλες πραγματικές εφαρμογές τεχνολογίας blockchain καθίστανται ολοένα και πιο “της μόδας”, η ποσότητα των δεδομένων συναλλαγών που αποθηκεύονται σε διάφορες αποκεντροποιημένες βάσεις δεδομένων καθίσταται τεράστια. Η αποθήκευση αυτών των τεράστιων λιμνών δεδομένων σε συμβατικούς παρόχους αποθήκευσης cloud, όπως το AWS ή το Azure, θα κόστιζε αρκετά. Ωστόσο, το πιλοτικό έργο που ξεκίνησε η Storj και άλλοι αποκεντρωμένοι πάροχοι αποθήκευσης δεδομένων έδειξαν εξοικονόμηση κόστους έως και 90% σε σύγκριση με το AWS .

Στην Ιαπωνία, μια κοινοπραξία σχεδόν 50 τραπεζών συνεργάστηκε με την Ripple , ένα δίκτυο blockchain ανοιχτού κώδικα με την τρίτη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς στον κόσμο. Η κύρια χρήση μιας τέτοιας συμμαχίας ήταν η χρήση της τεχνολογίας blockchain για να καταστεί δυνατή η άμεση συναλλαγή των πελατών των τραπεζών χωρίς κίνδυνο απώλειας προσωπικών ή ευαίσθητων δεδομένων και με χαμηλό κόστος. Οι συμβατικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές είναι δαπανηρές λόγω ενός μεγάλου αριθμού κινδύνων (και ελέγχων κινδύνου) που εμπλέκονται. Η επιλογή του Ripple επέτρεψε στην κοινοπραξία να μειώσει σημαντικά το χρόνο επεξεργασίας μιας συναλλαγής και να μειώσει το σχετικό κόστος σχεδόν στο μηδέν, αποκλείοντας συνολικά πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (όπως διπλή δαπάνη).

Συνδυάζοντας το blockchain και τα Big Data: το νέο επίπεδο αναλυτικών στοιχείων

Η χρήση του blockchain προσθέτει ένα άλλο επίπεδο δεδομένων στη διαδικασία ανάλυσης Big Data. Το πιο σημαντικό, αυτό το επίπεδο δεδομένων συμμορφώνεται με 2 κύριες απαιτήσεις της ανάλυσης Big Data:

  1. Τα Big Data που δημιουργούνται από blockchain είναι ασφαλή , καθώς δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν λόγω της αρχιτεκτονικής του δικτύου.
  2. Τα Big Data που βασίζονται σε Blockchain είναι πολύτιμα, που σημαίνει ότι είναι δομημένα, άφθονα και πλήρη, καθιστώντας το μια τέλεια πηγή για περαιτέρω ανάλυση.

Τα δεδομένα στο γενικό καθολικό που δημιουργείται και χρησιμοποιείται από μια εφαρμογή blockchain, μπορούν να σχετίζονται με οτιδήποτε! Πχ την εμπορία ενέργειας, την ακίνητη περιουσία και μια ποικιλία άλλων τομέων. Υπάρχουν πολλές βελτιώσεις Big Data analytics που απορρέουν από αυτό το γεγονός. Για παράδειγμα, η πρόληψη της απάτης , καθώς η τεχνολογία blockchain επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ελέγχουν κάθε συναλλαγή σε πραγματικό χρόνο. Όπως ειπώθηκε ήδη,, αντί να αναλύουν τα αρχεία της απάτης που έχει ήδη συμβεί, οι τράπεζες είναι σε θέση να εντοπίσουν επικίνδυνες ή δόλιες συναλλαγές εν κινήσει και να αποτρέψουν την απάτη εντελώς.

Η βιομηχανία που δημιουργείται γύρω από τα Big Data είναι μια απίστευτα κερδοφόρα επιχείρηση, με τα έσοδα να αναμένεται να αυξηθούν στα 203 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020 . Για να πούμε ακόμη περισσότερα, έως το 2030 τα δεδομένα που περιέχονται στο καθολικό blockchain μπορεί να αξίζουν έως και το 20% της παγκόσμιας αγοράς Big Data και να δημιουργούν έως και 100 δισεκατομμύρια $ σε ετήσιο εισόδημα.

Συμπεράσματα σχετικά με το συνδυασμό Big Data και blockchain

Tο blockchain και τα Big Data είναι μια συνάντηση που μάλλον έγινε στον παράδεισο. Το πραγματικό ερώτημα σήμερα είναι ποιος θα είναι ο πρώτος που θα παρέχει το καταλληλότερο και καλύτερα εκπαιδευμένο μοντέλο AI / machine learning που λειτουργεί πάνω από κατανεμημένα, διαφανή και αμετάβλητα επίπεδα δεδομένων που δημιουργούνται από blockchain. Η επιχείρηση που θα το κάνει αυτό θα κυλήσει σε επενδύσεις και θα αποφέρει τεράστια κέρδη.

(Αναδημοσίευση από το Towards Data Science)

Του Vladimir Fadak

Μπορεί να σας αρέσουν..