5 άδειες τηλεοπτικών σταθμών για την ισχνή “αγορά” των 65+. Του Γιάννη Χατζηχρήστου

Για τη χορήγηση αδειών παρόχων γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας σταθμών, ομόφωνα το ΕΣΡ έκρινε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του συντάγματος, των νόμων και της προκήρυξης οι αιτήσεις των:

1. Ειδήσεις Ντοτ Κομ (ΣΚΑΪ). 2. Νέα Τηλεόραση (Star Channel). 3. Alpha δορυφορική τηλεόραση (Alpha). 4.Antenna TV (Ant1). 5. Ραδιοτηλεοπτική (Epsilon TV).

Εκτός της λίστας των υπό αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών έθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τον φάκελο της εταιρείας Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε. του επιχειρηματία Φ. Βρυώνη. Ο τηλεοπτικός σταθμός ήταν υπό ίδρυση. Η απόρριψη της υποψηφιότητας του σταθμού ήταν ομόφωνη, όπως ομόφωνη ήταν και η απόφαση για την ανακήρυξη των προσωρινώς δικαιούχων, οι οποίοι μειώνονται έτσι σε πέντε (5).

Με την απόφαση του ΕΣΡ, ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη προσπάθεια αδειοδότησης το καλοκαίρι του 2016 για τέσσερις άδειες, βρισκόμαστε σήμερα, μετά από έναν ανελέητο πόλεμο καναλαρχών και Ν.Δ. για το πόσα κανάλια χωράνε (12, 16, ακόμα και 18) το ΕΣΡ, ως αρμόδια αρχή κατά το ΣτΕ, να έχει προκηρύξει 7 άδειες, να έχουν εμφανιστεί 6 υποψήφιοι και να προκρίνονται μόλις 5….

Να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας Φ. Βρυώνης (Τηλεοπτική Ελληνική που απορρίφθηκε) υπήρξε στο παρελθόν βασικός μέτοχος του καναλιού Epsilon, το οποίο πώλησε στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος προκρίνεται. Η απόρριψη της υποψηφιότητας της Τηλεοπτικής Ελληνικής θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αίτηση θεραπείας και στην κατάθεση ενστάσεων εναντίον των συνυποψήφιων καναλιών, όπως έχει το δικαίωμα από τον νόμο, εντός δέκα ημερών. Άλλες τόσες ημέρες έχει προθεσμία το ΕΣΡ να εξετάσει τις ενστάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα Βρυώνη (Τηλεοπτική Ελληνική) απορρίφθηκε λόγω παρουσίας μετόχου (Βελγίδας) η οποία δεν δικαιολογούσε τον τρόπο απόκτησης των μετοχών της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ αύριο Παρασκευή αναμένεται η συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία θα συζητήσει επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών που ζητούν την αναβολή ή ακύρωση του διαγωνισμού που διεξάγει το ΕΣΡ.

Ν. Παππάς: Δεν έχει σημασία πλέον ο πόλεμος που δεχθήκαμε

Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη προσπάθεια αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και τον πόλεμο που δέχθηκε από το σώμα των καναλαρχών και τη Ν.Δ., την ικανοποίησή του για την προώθηση της διαδικασίας από το ΕΣΡ εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς:

«Το ΕΣΡ έκανε ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Κανείς πλέον δεν ισχυρίζεται ότι οι άδειες πρέπει να είναι άπειρες. Κανείς πλέον δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχει τίμημα. Η Πολιτεία ρυθμίζει. Η αεροπειρατία πηγαίνει προς το τέλος. Άδειες με τίμημα, προστασία των θέσεων εργασίας, ανάπτυξη του κλάδου, βιώσιμα κανάλια. Και όσο για τον πόλεμο που δεχτήκαμε όλον αυτό τον καιρό, δεν έχει καμία σημασία πλέον».

Μετά απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις, συνεχίζει να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα:

Σε τι ευελπιστούν οι  “καναλάρχες”; Η τηλεοπτική “αγορά”, μετά την συνειδητή υποβάθμιση του προϊόντος που “πουλάει” (fake news και απροκάλυπτη προπαγάνδα) έχει χάσει κατά κράτος στην Ελλάδα την μάχη από τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα με αποτέλεσμα να απευθύνεται μόνο στις ηλικίες 65+. Και απ’ ότι φαίνεται, η γνωστή επανάληψη του μοντέλου “τρίγωνο διαπλοκής” MME-Τραπεζών-Εκτελεστικής Εξουσίας είναι αδύνατο να επαναληφθεί. Οι Τράπεζες δεν χορηγούν πλέον θαλασσοδάνεια και ο σερίφης στην εκτελεστική εξουσία άλλαξε

Του Γιάννη Χατζηχρήστου

Μπορεί να σας αρέσουν..