Tι ΠΑΊΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ, ΜΙΑ “ΝΕΑ” ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΌΣΟ ΝΈΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΖΟΓΟΣ. Του Γ. Χατζηχρήστου

Tι ΠΑΊΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ, ΜΙΑ “ΝΕΑ” ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΌΣΟ ΝΈΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΖΟΓΟΣ (εκεί που θέλουν να παίξουν και τα αποθεματικά των ταμείων)

Σε αντίθεση με το κοντινό παρελθόν, τα χρέη παντού φουσκώνουν με τις ευλογίες και των νεοφιλελε ενώ κάποτε τα άκουγαν και έβγαζαν σπυράκια. . Και δεν είναι μόνο τα κρατικά αλλά και τα ιδιωτικά αλλά και τα συνήθως αθέατα διατραπεζικά.

Και κανείς πλέον δεν ανησυχεί μην διακοπεί έτσι η ανάπτυξη. Για τον κορονοϊό, λέει, το κάνουν!

Έτσι εγκρίθηκαν χθες εκείνα τα 750δισ που τα λιβανίζει η ΕΕ από το καλοκαίρι. 32 δισ στο μερικό μας αλλά μην κάνετε χαρές και παραγγείλετε καινούργιο ηλεκτρικό τουτού στην προσδοκία της μοιρασιάς τους.

Κάπου 13δισ θα είναι δάνεια στην Ελληνική κυβέρνηση, τα υπόλοιπα 19 δωρεάν μεν, αλλά και αυτά από δάνειο που θα κάνει η Κομισιον για λογαριασμό όλων. Πληρωτέα προς το Ελλάδιστάν σε βάθος 5ετιας, έναρξη κατά το καλοκαίρι. Τα “τζαμπε” όμως θα πάνε εκεί που θέλει η Κομισιον. Για Πράσινη ανάπτυξη (έτσι λένε τώρα τις εισαγωγές γερμανικών προϊόντων ενεργειακής τεχνολογίας) και “ψηφιακό μετασχηματισμό” να φάνε και οι κότες.

Τα υπόλοιπα, τα δανεικά γράψ’τα, αν τα θες, στο χρέος να πάει στο 220% να σου δωκω μετά και ένα μνημόνιο να πατσίσουμε , λέει το σχέδιο. Επί τούτου δουλεύει και του Πισαριδη. Πολύ μεθοδικά και συντονισμένα. Για μικρομεσαίους, κοινωνικό κράτος, ΕΣΥ, τουρισμό κλπ κομμουνιστικά από αυτά τα τζάμπα δεν θα δεις φράγκο (για τον κορονοϊό είπαμε τα δίνουν και τις επιπτώσεις του, έτσι? Μην ξεχνιόμαστε…)

Παράλληλα η φίλη μας ή Λαγκαρντ της ΕΚΤ ενέκρινε άλλα 500ψωροδισ, μετά το 1,3τρισ το καλοκαίρι για την ενίσχυση, λέει, των αγορών μέσω του Τραπεζικού ευρώσυστήματος.

Από τα 1.300δισ του καλοκαιριού τα 50 τα έχουν δανειστεί ήδη οι 4 Ελληνικές τράπεζες με αρνητικά επιτόκια για “να δανείζουν μικρομεσαίους” , είπαν. Αλλά δεν τους δανείζουν!

Από τα 50δισ έχουν ρίξει στην αγορά λιγότερα από 6, εκ των οποίων τα 5δισ πήγαν για δανεισμό μεγάλων ή πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Και τα υπόλοιπα για δανεισμό του κράτους, που φέτος μπαίνει μέσα 1δισ κάθε μήνα. Και τα υπόλοιπα 32δισ για… τζόγο! Μόνο 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις περίπου 450.000 που υπήρχαν πριν το 2ο lockdown πληρούν, λέει, τα κριτήρια τους για να ενισχυθούν. (Πριν το 1ο lockdown είχαμε 640.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι 190.000 μας άφησαν ήδη χρόνους…)

Ο διεθνής τζόγος με τα τοξικά

Θα ήθελα να ξαναπώ δύο κουβέντες γι αυτόν τον “τζογο”.

Ολος αυτός ο πακτωλός των νέων ευρώ (750δισ της Κομισιον+1.800δισ της ΕΚΤ=2,55τρισ νέα ευρώπουλα) φτιάχτηκε από κάποια δάνεια. Ούτε ένα νέο ευρώ δεν παράγεται άνευ κάποιου νέου δανείου. Δημοσίου η ιδιωτικού ή διατραπεζικού.

Από αυτά τα 2,55τρισ όμως θα παραχθούν (μόχλευση το λένε) και άλλα 15-20τρισ (!) αεράτα ευρώ με το γνωστό παιχνίδι που κάνουν οι Εμπορικές Τράπεζες δανείζοντας η μια την άλλη χτίζοντας μια “πυραμίδα” επί ενός αρχικου δανείου.

Και κάθε φορά που κάποιος δανείζει κάποιον άλλον, τσουπ και νέα ευρώ από την ΕΚΤ στην αγορά!.

67 φορές τα κεφάλαια της είχε παράγει έτσι αεράτα η ΕΚΤ! Μέτρηση πριν τα νέα 500δισ που ενέκρινε χθες η Λαγκαρντ! Δηλαδή 64 στα 65 ευρώ που κυκλοφορούν απανταχού είναι σκέτος αέρας!!!!

Και θα μου πεις όμως : Αφού αυτά τα αεράτα δεν θα πάνε όλα στην αγορά, (όπως πρατούν οι Ελληνικές Τράπεζες το ίδιο κάνουν και όλες οι άλλες) , τότε τι τα θέλουν? Μαζί τους θα τα πάρουν οι Τραπεζιται και δεν τα δανείζουν, να βγάλουν και κανένα τόκο?

Εδώ γίνεται ο τζόγος που λέγαμε.

Οι Τράπεζες θα δανείσουν σε ημέτερα τους funds αυτά τα νέα αεράτα ευρώ. Ένα μέρος τους θα πάει να αγοράσει κόκκινα δάνεια από τις ίδιες τις Τράπεζες μην τύχει και σκάσουν στα χέρια τους και γίνει πάλι της Leman Brothers.

Κοντά στα 14τρισ είναι τα κόκκινα δάνεια μόνο των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων της ΕΕ αυτή την στιγμή, και κινδυνεύουν να σκάσουν λόγω ύφεσης. Κάτσε καλά! Είτε να τις ξαναδανείσουμε με εκείνα της Λαγκαρντ ή να τα ψωνισουν αυτά τα δάνεια πριν σκάσουν τα funds και γίνει της Κολάσεως! Τρέχουμε τώρα…

Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό από αυτά τα τοξικά θα δανείσει χοντρά πορτοφόλια για να τζογάρουν! Όχι στον ΟΠΑΠ αλλά στα χρηματοπιστωτικά στοιχηματζίδηκα.

Εκεί που κερδίζουν ή χάνουν χοντρά αν μαντεψουν σωστά ποια επιχείρηση θα πτωχεύσει ή πόσο θα αυξηθεί/μειωθεί η αξία του ευρώ, του σιταριού, κλπ. Εκεί τζογάρουν και αι ημέτεραι εκείνα τα 32δισ που περίσσεψαν. Και τώρα και με ακόμα νέα, θα δανειστουν να τζογάρουν και άλλα. Μαζί και με τα οποία αποθεματικά των ταμείων.

Τζόγος κυριολεκτικά επί του θανάτου δημιουργώντας κίνητρα φόνου σε οικονομικούς δολοφόνους. Από αυτόν τον τζόγο τα κέρδη είναι πάρα πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε επένδυση στην πραγματική οικονομία ή κάτι ψιλοτόκους! Τι και αν λείψουν και δημιουργήσουν κρίση προσφοράς και ζήτησης?

Στον παράλληλο κόσμο τους, αυτόν που αποφασίζει τις τύχες μας, δεν υπάρχει κρίση προσφοράς και ζήτησης. Λεφτά υπάρχουν! Και δάνεια, αν χρειαστούν και άλλα, εύκολα ξαναγίνονται. Ισορροπημένη η προσφορά και η ζήτηση τέλεια! Όχι από το “αόρατο χέρι της αγοράς” αυτό το επίτευγμα. Αλλά δια χειρός Κριστιν Λαγκαρντ. Η μέγιστη παρεμβατικότητα στην λειτουργία των αγορών γίνεται από νεοφιλελεδες!!

Δεν γίνεται το πιο πάνω κόλπο όμως μόνο στην ΕΕ. Όλος ο πλανήτης (δες το γράφημα) , από το 71, αλλά κυρίως μετά το 2008, τζογαρει με τα γκρι που παράγουν από δάνεια. Φούσκα κανονική που τύφλα να έχει η πυραμίδα του Τροχανά ή του Μπερισα! Και επειδή πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να σκάσει, η φούσκα (που όμως τρύπησε από ένα κορονοϊό) πάντα θα έχει την ανάγκη τρομπαρισματος με νέο αεράτο χρήμα από νέα δάνεια! Και αυτό δια χειρός Λαγκαρντ! Καραμπινάτη επιδότηση με τοξικό χρήμα του τζόγου. Παράγοντας πάντα νέα κρατικά χρέη.

Αυτή την νεοφιλελε ηλιθιότητα κάποιοι οικονομολόγοι την ονόμασαν “νέα νομισματική πολιτική”. Είναι όμως τόσο νέα όσο και ο ξεθωριασμένος νεοφιλελευθερισμός! Και οι Τράπεζες όργανα αναδιανομής χρεών και περιουσιών προς τα πάνω, σε πολύ λίγους. Τίποτε ουσιαστικό δεν άλλαξε για να λέγεται “νέο”. Πιο αγχωμένο είναι απλώς και παίζουν άγαρμπα τα ρέστα τους και αγοράζουν κυρίως πάγια χρεοκοπημένων, κυρίως μικρομεσαίων. Αν σκάσει η φούσκα και μας προκύψει τίποτε άλλο, αυτά τα πάγια ρευστποιούνται τότε και γίνονται αυτό το κάτι άλλο!

Τούτων λεχθεντων, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν και πολλοί σκεπτόμενοι που θα συμφωνήσουν με πολιτικές (κάποιες πλασάρονται και ως πολύ αριστερές) που ΔΕΝ αμφισβητούν αυτόν τον μηχανισμό και τον ρόλο των τραπεζών (κρατικές και ιδιωτικές το ίδιο κάνουν κάτω από την εποπτεία της ΕκΤ) . Ανάμεσα τους και όσοι ακόμα νομίζουν ότι θα επιλύσουν τα πάντα κάνοντας πάλι ότι ο Κευνς την δεκαετία του 40. Μέσω τραπεζών, λέει κρατικών και ιδιωτικών, δημόσιες επενδύσεις (σωστά) από κρατικά δάνεια (εδώ την πάτησες, σε έφαγε το φιδάκι φτου και από την αρχή στο ταμπλό). . Βαθύτατα νυχτωμένοι, εύκολη λεία για φιδάκια…

Το τι μπορούμε σήμερα να κάνουμε έτσι ώστε να μπορούμε να βάλουμε κάτι άλλο στην θέση όλων αυτών, είναι ζήτημα συζήτησης κάτω από άλλο σεντόνι. Και το “πως”, βαθύτατα συνδεδεμένο ζήτημα και με την δημοκρατία. Αλλά και πως αυτό το κάτι άλλο δεν θα καταντήσει να επαναλάμβανει το ίδιο παιχνίδι ανάμεσα σε χαρμανιασμένους παίκτες, εθισμένους στο εύκολο κέρδος του στημένου τζόγου.

Δύσκολο?

Όχι και τόσο! (θα επανέλθω)

Δια χειρός Γιάννη Χατζηχρήστου

Μπορεί να σας αρέσουν..