Το ποδόσφαιρο ως πολιτιστικό αγαθό. Του Ι. Σκευοφύλακα

Στις αρχές του περασμένου αιώνα και ειδικά μετά την Μικρασιατική καταστροφή, οι 1.500.000 πρόσφυγες που ήρθαν σ΄αυτόν τον τόπο που σήμερα ονομάζουμε Ελλάδα και αδιαμφισβήτητα έφεραν μαζί τους έναν Πολιτισμό άγνωστο στην μέχρι τότε υπάρχουσα κατάσταση, ήταν αδύνατον μέσα σ΄αυτά τα πλαίσια, να μην ”επενδύσουν” πολιτισμικά και στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Γιατί ναι, το ποδόσφαιρο είναι στην ουσία του, ένα παιγχνίδι Πολιτισμού.

‘Ιδρυσαν πολλά αθλητικά σωματεία, που ως πυρήνα τους είχαν το ποδόσφαιρο, καθότι ήταν και το πιο λαοφιλές άθλημα.

Ηρωϊκές μορφές αγωνιζομένων, έδωσαν πολλές χαρές σε φιλάθλους, ασχολούμενοι ερασιτεχνικά, διότι το άθλημα δεν αποτελούσε επαγγελματική ενασχόληση για τα  προς το ζειν.

Χωμάτινα γήπεδα, πάθος, δύναμη και μετά όλοι μαζί παρέα, για κανένα κρασάκι με τα σχετικά πειράγματα.

Είχα την τύχη να γεννηθώ σε μια καθαρά ποδοσφαιρική οικογένεια που γέννησε θρυλικές μορφές του Ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΑΕΚ.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Τρύφωνας Τζανετής

Κλεάνθης Μαρόπουλος

Γιάννης Βλαντής

Στέλιος Σκευοφύλαξ (ο μέγιστος)

Γιώργος Βλαντής

Οι δύο πρώτοι, ήταν και από τους συνιδρυτές της ΑΕΚ.

‘Οταν την δεκαετία του 70, το ποδόσφαιρο νομοθετήθηκε ως επαγγελματικό άθλημα, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο εφοπλιστής Νταϊφάς σε μια συζήτηση πλάκας με τον κολλητό του φίλο Γ. Βαρδινογιάννη του είπε, ρε συ δεν παίρνεις κι εσύ τον Παναθηναϊκό να σε σκίζω και στο ποδόσφαιρο, γιατί βαρέθηκα να σε σκίζω τόσα χρόνια τώρα μόνο στα χαρτιά και στο τάβλι,

Ο Γ. Βαρδινογιάννης πήρε τον ΠΑΟ κι εκεί τελείωσαν όλα, μαζί και η ρομαντικότητα του αθλήματος.

Η πολιτική εισχώρησε στο πιο λαοφιλές άθλημα προς άγραν ψήφων και σήμερα έχει πολύ μεγάλη σημασία τι ομάδα είσαι και ποιός είναι ο πρόεδρός της.

Και φτάσαμε στο σημείο, να κάνουν πολιτική οι πρόεδροι των ομάδων, διότι ακόμη και σήμερα το αθλητικό νομικό πλαίσιο της Ελλάδας, επιτρέπει στα σωματεία εταιρείες να διοικούνται από υπόδικους μέχρι και καταδικασμένους απατεώνες.

Κάτι που σε όλη την Ευρώπη θεωρείται ανήκουστο.

Το ποδόσφαιρο σήμερα κάνει κουμάντο, με προέδρους κάποιους απίθανους τύπους που τρέχουν πίσω τους, ακόμη και Πρωθυπουργοί.

Και καταλήγω…

‘Εχει κάνει λάθη ο Τσίπρας;

Πολλά …

Το μεγαλύτερό του είναι, να εναγκαλίζεται με έναν ολιγάρχη του Πούτιν, ο οποίος ”επενδύει” στην Ελλάδα, αγοράζοντας όποια εταιρεία είναι χρεοκοπημένη.

Αυτό και μόνον για εμένα, θεωρείται ύποπτο.

Δεν ζητώ ν΄αλλάξει το καπιταλιστικό σύστημα.

Ζητώ ν΄αλλάξει ο τρόπος που μπορεί να επηρρεάζεται ένας Πρωθυπουργός.

Εξακολουθώ να είμαι ένας ρομαντικός αγνός φίλαθλος, που υποστηρίζει την ομάδα του, που στην ουσία για τον απλό κόσμο, είναι ιδέα.

Ιωάννης Σκευοφύλαξ εποίησε

Μπορεί να σας αρέσουν..