“Τι παίζει”; Του Γιάννη Χατζηχρήστου

Μπρος σε ένα επικείμενο σκάσιμο αυτής της φούσκας των παραγόμενων από τον δανεισμό με θετικά ή αρνητικά επιτόκια, η κρίση του 08 φαίνεται ότι θα μοιάζει σαν θέμα για άσκηση πρωτοετών φοιτητών. Και τότε το μόνο που μπορεί να “παίξει” είναι …

Σκάει η φούσκα με την Leman Brothers, παίρνουν φωτιά τα εκτυπωτικά του νομισματοκοπειου των ΗΠΑ, σώνεται η παρτίδα, μένουν και κάτι ψιλά για κάνα δυο περιφερειακούς πολέμους…

Θα πέσει έτσι το ντολαρ? No problem!
Ένα ζαβό στην κάτω δεξιά γωνία του χάρτη της ΕΕ και κάτι άλλα που θα τον αντικαταστήσουν στον αδύναμο κρίκο του ευρώ, θα καταφέρουν να μετατρέψουν μια απλη κρίση χρέους σε οικονομική και η ισοτιμία δεν θα καταρρεύσει!

Και όσο ασχολούνται τα υπόλοιπα ζαβα της ευρωζώνης με το να κλωθουν τα μαύρα στο Τραπεζικο σύστημα της Γερμανίας με λιτοτητες, τράβα τους ενα Τραμπ να το παιξει νεο-Ρουσβελτ με ακροδεξιές αποχρώσεις.

Και μεχρι να καταλαβουν τι τους βρήκε, μόλις το πειραματόζωο Ελλάδα τους την κοπάνησε, πάρε μια Ιταλία να συνεχίσει το γαιτανάκι. Και το ευρω στην κατρακύλα προς την ισοτιμία προς το δολλαριο της εποχής που γεννήθηκε.

Και δεν κινδυνεύουν και από τις, θεωρητικά λόγω ισοτιμίας, φτηνότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές. Τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους της παραγωγής, που έχει και την μερίδα του λέοντος, τον έχουν άλλοι. Χώρια που θα πληρώνουν το πετρέλαιο με τεχηιτα υπερτιμημένα ντολαρς….Ριξτους μετα και φόρο εισαγωγής και μια εισβολή των Τούρκων στην Συρία για να στανιαρουμε.

Και γιατί όλα αυτά παρακαλώ;

Μάλλον γιατί το σύστημα παραγωγής νέου χρήματος έχει φτάσει στα όριά του. Πάνω από 1400τρις (!) $ (σε οποιοδήποτε νόμισμα) σωρεύονται με την μορφή τοξικών ομολόγων στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Αυτά έχουν παραχθεί από 206τρις$ δάνεια μόνο (τα 69 κρατικά- στοιχεία WEF). Το πως παράγεται αυτή η φούσκα, το εξηγεί το πιο κάτω βιντεάκι

Μπρος σε ένα επικείμενο σκάσιμο αυτής της φούσκας, η κρίση του 08 φαίνεται ότι θα μοιάζει σαν θέμα για άσκηση πρωτοετών φοιτητών. Και τότε το μόνο που μπορεί να “παίξει” είναι … (η συνέχεια επί της οθόνης)

Του Γιάννη Χατζηχρήστου

Μπορεί να σας αρέσουν..