Τεχνολογίες Blockchain: Τι κρύβεται πίσω από τον “λαγό” των κρυπτονομισμάτων. Του Ν. Μπογονικολού

Αντιμετωπίζοντας τον αντίκτυπο των σύγχρονων μεγάλων προβλημάτων στην ευημερία μας, όλα δείχνουν ότι απαιτείται μια βαθιά αλλαγή στο πώς παράγουμε και καταναλώνουμε. Ο προσανατολισμός μας προς τη φύση πρέπει επίσης να αλλάξει. Πρέπει να προχωρήσουμε από το να είμαστε εγωκεντρικοί σε οικοκεντρικοί, εξισορροπώντας τις ανάγκες του ανθρώπου και της βιόσφαιρας.

Η τεχνολογία και η ανθρώπινη ευρηματικότητα διαδραματίζουν ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο γι αυτό. Από την κβαντική υπολογιστική και την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι την διασύνδεση του DNA και την προηγμένη ρομποτική, η καινοτομία μπορεί να μεταμορφώσει την προσέγγισή μας στη βιωσιμότητα. Ίσως από όλες τις νέες τεχνολογίες από αυτές που αποτελούν την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, το blockchain δείχνει τις περισσότερες υποσχέσεις για ριζικές διαταραχές.

Παραδείγματος χάριν,  έχουν εισαχθεί απαγορεύσεις εισαγωγών στη βιομηχανία τόνων των Νήσων του Ειρηνικού, για να βοηθηθεί η εξάλειψη της παράνομης αλιείας. Αυτή είναι η πρώτη τέτοια χρήση blockchain στην περιοχή και υλοποιήθηκε από το WWF σε συνεργασία με το παγκόσμιο ConsenSys, την TraSeable και την εταιρεία επεξεργασίας Sea Quest Fiji Ltd.

Το Blockchain είναι ένα ψηφιακό, απαραβίαστο αρχείο πληροφοριών, προσβάσιμο σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι μια απλή σάρωση της συσκευασίας τόνου με ένα smartphone μπορεί να αποκαλύψει πότε και πού αλιεύθηκαν τα ψάρια και από ποιο σκάφος και μέθοδο αλιείας, που έγινε η επεξεργασία τους και ποιος ήταν επακριβώς ο δρόμος που τα logistics τα έφεραν στο πιάτο μας. Οι καταναλωτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι αγοράζουν αλιεύματα που αλιεύονται νομίμως και είναι απαλλαγμένα από το δουλεμπόριο των ημιπαράνομων βιομηχανιών που επεξεργάζονται τοπικά το αλίευμα. Η πλατφόρμα Global Fishing Watch εκμεταλλεύεται επίσης “μεγάλα δεδομένα” και αναγνωρίζει την πιθανότητα να περιορίσει δραστικά το παγκόσμιο κόστος παράνομης αλιείας ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτά τα δύο παραδείγματα δείχνουν πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να διασφαλίσουν την αειφορία σε όλη την ωκεάνια οικονομία – μια αγορά 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το WWF και τον στρατηγικό εταίρο BCG.

Εκτός από τα θαλασσινά, το blockchain μπορεί να μετατρέψει την πιστοποίηση και την ιχνηλασιμότητα για κάθε είδους προϊόντα. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρακολούθηση προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή, με τη δημιουργία δεσμευτικών συμβάσεων χωρίς την ανάγκη επιβολής τρίτων και με την εξάλειψη της χειραγώγησης των δεδομένων σχετικά με την προέλευση, το περιεχόμενο, την παραγωγή και την υγεία και την ασφάλεια. Σε απλά ελληνικά, οι παράνομες ελληνοποιήσεις βαλκάνιων προϊόντων που λειτουργούν σε βάρος των τοπικών παραγωγών, αρχίζουν να έχουν πρόβλημα!

Πέρα από τη διαχείριση της αλλαγής του εφοδιασμού, το blockchain θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο αλλαγής για την αντιμετώπιση πολυάριθμων προκλήσεων όσον αφορά την αειφορία και την προώθηση αλλαγών σε όλους τους τομείς.

Προγράμματα όπως το Recycle to Coin and Plastic Bank χρησιμοποιούν το blockchain για να επιβραβεύουν την ανακύκλωση με κρυπτογραφικές μάρκες, καθώς και να παρακολουθούν τις ποσότητες, το κόστος και τις επιπτώσεις. Οι προσεγγίσεις αυτές, όταν επεκτείνονται και αναπαράγονται, μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη κυκλικών και κοινών/τοπικών οικονομιών.

Το ίδιο ισχύει και για την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, πχ της UNESCO που διοχετεύεται στους Σύρους πρόσφυγες. Η τεχνολογία blockchain στα κουπόνια διανομής της απευθείας στους δικαιούχους χωρίς την μεσολάβηση ΜΚΟ κλπ, δεν είναι πλέον ένα ευφάνταστο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Αναδυόμενες πλατφόρμες όπως η ηλεκτρική αλυσίδα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επενδύσουν άμεσα σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Το Blockchain θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα καθαρό, ανθεκτικό και προσιτό ενεργειακό σύστημα που ενσωματώνει στα συστήματα παραγωγής της λεγόμενης «ενέργεια βάσης», που παράγεται κεντρικά, με κατανεμημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λαμβάνοντας ενέργεια από όπου παράγεται όπου χρειάζεται με τη μέγιστη απόδοση.

Με την παρακολούθηση του αποτυπώματος άνθρακα, το blockchain θα μπορούσε να οδηγήσει την παραγωγή και την κατανάλωση προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και θα βοηθήσει να καθοριστούν τα κατάλληλα επίπεδα φόρου άνθρακα. Και με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές συμφωνίες – χωρίς την ανάγκη ελέγχου τρίτου μέρους – θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις και την υποβολή εκθέσεων.

Το ίδιο φυσικά μπορεί να εφαρμοστεί στην πιστοποίηση γνησιότητας δημοσίων εγγράφων, ιατρικών συνταγών, πτυχίων και οποιουδήποτε άλλου εγγράφου που σήμερα η γνησιότητά του απαιτεί πολύπλοκα και ελάχιστα αποτελεσματικά κεντρικά συστήματα πιστοποίησης. Με την τεχνολογία blockchain κάθε πτυχίο πανεπιστημίου, για παράδειγμα, «γνωρίζει» την γνησιότητα όλων των άλλων πτυχίων που έχουν εκδοθεί. Για να παραβιάσει κάποιος την ασφάλεια για να αλλοιώσει ένα, θα πρέπει να μπορεί να αλλοιώσει το 51% όσων κυκλοφορούν. Πρακτικά αδύνατο!

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το blockchain μπορεί να υποστηρίξει την ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών για να παρακολουθούν τα δημόσια κονδύλια, εξασφαλίζοντας ένα αποτελεσματικό έλεγχο στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και την αποδέσμευση κονδυλίων όπου απαιτείται χωρίς προηγμένη τραπεζική υποδομή.

Στην ουσία, το blockchain είναι ένα κατανεμημένο, διαφανές, αυτόνομο και αμετάβλητο σύστημα ομότιμης αλληλογραφίας. Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να δουν τον πραγματικό αντίκτυπο της δράσης τους σε έναν περίπλοκο κόσμο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την επίτευξη βιωσιμότητας.

Το blockchain έχει συγκριθεί με τη δημιουργία του διαδικτύου για τον εξαιρετικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει για το πώς μεταφέρουμε πράγματα αξίας μεταξύ μας. Ωστόσο, ενώ έχει τεράστιο δυναμικό, η τεχνολογία είναι σε νηπιακό στάδιο.

Δυο λέξεις χαρακτήριζουν την επανάσταση της τεχνολογίας blockchain στην πληροφορική: απόλυτη ασφάλεια και διαφάνεια στην διακίνηση δεδομένων

Πρέπει να ξεπεράσουμε τις πιθανές αδυναμίες και πρέπει να πείσουμε. Θα χρειαστεί να αποτύχουμε πριν κατανοήσουμε πώς θα αξιοποιήσουμε τη δύναμή της για ένα βιώσιμο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό, πρέπει να θυμόμαστε ότι η αλλαγή δεν συμβαίνει από μόνη της.

Η τεχνολογία δεν είναι ασημένια σφαίρα. Δεν θα προστατεύσει μαγικά τα δάση, δεν θα σώσει τις τίγρεις ή θα αποκαταστήσει την υγεία των ωκεανών. Χρησιμοποιείται όμως καλά, μπορεί να διευκολύνει τις έξυπνες επιλογές των παραγωγών και των καταναλωτών, των κυβερνήσεων και των εταιρειών, είτε πρόκειται για τον βιώσιμο τόνο, την διανεμημένη παραγωγή ενέργεια είτε για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή.

Η αποστολή της Γης είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για έναν οργανισμό, μια επιχείρηση ή χώρα. Μαζί με την ισχυρή ρύθμιση και τη δημόσια πολιτική, θα πετύχουμε μόνο μέσω διαλόγου, συνεργασίας, δέσμευσης, καινοτομίας και φαντασίας. Χωρίς αυτές, οι αξίες βάσης θα πληγούν και οι ελπίδες μας για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και της συμφωνίας των Παρισίων θα διαλυθούν.

Πρέπει να αγκαλιάσουμε την επανάσταση. Αλλά πέρα ​​από τη ριζοσπαστική διαφάνεια, την αυτοματοποίηση, την έξυπνη σύμβαση και την εξάλειψη της αβεβαιότητας και της τυφλής εμπιστοσύνης, μόνο το όραμα και η εφευρετικότητα των ανθρώπων και των εταιρικών σχέσεων μπορούν να συνειδητοποιήσουν την πραγματική δυνατότητα της τεχνολογίας blockchain για την ευημερία μας,

 

Του Νίκου Μπογονικολού,

Aratos BV

Μπορεί να σας αρέσουν..