Συν-εργώ και χείρα κίνει! 18-19-20 Μάη 1η Εκθεση Συνεργώ, Πεδίο του Άρεως

Η αγορά δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ μια ουδέτερη κοινωνικά διαδικασία. Ολοι οι τρόποι με τους οποίους χτίζεται ήταν, είναι, και ελπίζουμε αυτό να το αλλάξουμε, με το δίκιο του «μεγάλου». Ετσι το πού, το πώς και με ποιους μπορούν να στηθούν νέες αγορές συνεργαζομένων σχημάτων απασχόλησε από την πρώτη στιγμή τις δράσεις και το συντονιστικό των ομάδων των καταναλωτών. Επιλέχθηκε λοιπόν από καιρό το Πεδίον του Αρεως, αφού επί χρόνια σηματοδοτούσε για την Αθήνα την εγκατάλειψη και την εκτός νόμου δράση. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στη λειτουργία του κέντρου της πόλης, που θα θέλαμε να σηματοδοτεί την καινοτομία και τη συνεργασία.

 

Είναι αλήθεια ότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου και δύσκολου δρόμου που όμως ξέρουμε ότι μπορούμε να τον ελευθερώσουμε από εμπόδια. Γι’ αυτό λοιπόν αποφασίσαμε με την Περιφέρεια Αττικής (κεντρικός τομέας Αθήνας) να κάνουμε στις 18-19-20 Μάη την 1η Εκθεση Συνεργώ, υλοποιώντας ουσιαστικά το άρθρο 37 του ν. 4497/2017.

Η 1η Εκθεση Συνεργώ είναι μια συνδυασμένη δράση που επιδιώκει να αφήσει το αποτύπωμα των ομάδων οι οποίες συμμετέχουν, προσπαθώντας να αναδείξει τα ζητήματα του καταναλωτικού κινήματος και τις αγορές καταναλωτών που νομοθετήθηκαν με τον παραπάνω νόμο.

Σκοπός είναι να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ των συγκεκριμένων ομάδων που συμμετέχουν για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου δικτύου, το οποίο να μπορεί να εξελιχθεί σε κοινωνικό κεφάλαιο καλλιεργώντας σταδιακά τα στοιχεία της εταιρικότητας. Από αυτή τη συνεύρεση θα προσπαθήσουμε να γεννηθούν win-win σχήματα που θα βασίζονται στην αλληλεπίδραση των μελών και στην αποκόμιση κοινών ωφελειών.

Μέσα από την έκθεση Συνεργώ θα γίνει το πρώτο βήμα, που είναι να τεθούν και να συζητηθούν οι κοινοί στόχοι των ομάδων και οι τρόποι οργάνωσης για την επίτευξη αυτών των στόχων. Αναγκαία συνθήκη επιτυχίας βέβαια αποτελεί η ενεργοποίηση και συμμετοχή των μελών όλων των ομάδων.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί και οι πολύ μικρές παραγωγικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, επενδύοντας στη συμμετοχή τους θα αποκομίσουν την εμπειρία και θα αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση σε επιχειρησιακό επίπεδο, έτσι ώστε στη συνέχεια να επιδιώξουν την ισότιμη συμμετοχή τους σε επιχειρηματικές συστάδες με έναν ευρύτερο επιχειρηματικό ορίζοντα.

Τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή σε επιχειρηματικές συστάδες είναι τα παρακάτω:

-Δημιουργία οικονομιών κλίμακος

-Καλύτερη, άμεση και έγκαιρη πρόσβαση σε πληροφορίες. Ολα τα εμπλεκόμενα επιχειρηματικά σχήματα αποκτούν πρόσβαση σε γνώση και διευρύνουν τους ορίζοντες των δραστηριοτήτων τους.

-Μεγαλύτερη πρόσβαση σε πόρους (χρηματοδότηση, ανάπτυξη και μεταφορά γνώσης, εξειδικευμένο προσωπικό κ.ά.) που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην πιο αποτελεσματική λειτουργία (βελτίωση επιπέδου εξυπηρέτησης, αύξηση προστιθέμενης αξίας προϊόντων/υπηρεσιών κτλ.) και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν.

Η δημιουργία και η ανάπτυξη συστάδων επιχειρήσεων:

-αναδεικνύει τοπικά προϊόντα και βοηθάει στη δημιουργία νέων σχημάτων τοπικών αγορών σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή,

-βοηθά στην αντιμετώπιση του ανταγωνισμού κυρίως από μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις.

Η κάθε επιχείρηση που συμμετέχει σε κάποια συστάδα προσθέτει αξία στο τελικό αποτέλεσμα ανάλογα με τον τομέα που έχει εξειδίκευση. Με αυτό τον τρόπο το τελικό αποτέλεσμα έχει την προστιθέμενη αξία γνώσεων και δεξιοτήτων όλων των μελών του σχήματος. Ο κοινός τρόπος προβολής και διαφήμισης και η διοργάνωση εκδηλώσεων περιλαμβάνεται μέσα στη λειτουργία των επιχειρηματικών συστάδων. Ενα μεγάλο εμπόδιο το οποίο πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό είναι η έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας.

Το να βρεθούμε όλοι μαζί είναι μια αρχή, το να παραμείνουμε μαζί είναι μια πρόοδος, το να συνεργαστούμε είναι επιτυχία. Χρειάζεται η δέσμευση του καθένα μας σε μια ομαδική προσπάθεια, για να μπορέσουν οι ομάδες να αναπτυχθούν και η κοινωνία να πάει μπροστά.

INFO

Στο Πεδίον του Αρεως 18-19-20-Μάη εκθέτουμε, γιορτάζουμε, συναντιόμαστε, συνδεόμαστε, συνεργαζόμαστε!

Ελεύθερη είσοδος. Ωράριο: Παρασκευή 4 μ.μ. – 11 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ. – 11 μ.μ., Κυριακή 11 π.μ. – 9 μ.μ.

Πληροφορίες: www.solidarity4all.grwww.facebook.com/Συνεργώ

 

 

 

 

πηγή: efsyn.gr

Συντάκτης: Χρήστος Προβέζης (Αλληλεγγύη για Ολους), Αθηνά Λιαπίκου (οικονομολόγος)

Μπορεί να σας αρέσουν..