Σκονάκι για διαπραγματευτές με την Τουρκία. Του Γ. Χατζηχρήστου

ΘΑ ΈΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ (μια πρώτη απόπειρα καταγραφής των παραμέτρων για μια “ανάλυση PESTEL” )

Η Τουρκία:

✔️Γκριζαρισμενη , πολύ σχολαστικά, όλη την “μη οριοθετημένη” ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου, ευγενική χορηγία της κυβερνησης Μητσοτάκη

✔️ Απαιτήσεις στα Δωδεκάνησα και την Κύπρο (αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζανης θέλει), για αποστρατικοποιηση ελληνικών νησιών, δικαιώματα επί της μισής ΑΟΖ του Αιγαίου και την Θράκη.

✔️Στρατιωτική παρουσία στον Καύκασο (με την ανοχή της Ρωσίας) με στρατιωτικά ηττημένη την Αρμενία και ενεργειακή πίστωση με όσο Αζερικο φυσικό αέριο θέλει.

✔️Συμμαχία με το Κατάρ, την Χαμάς, το ακροδεξιό ορθόδοξο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση του Ισραήλ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις αλλά και την υποστήριξη επί μέρους σχεδίων της από την Ρωσία (2 πυρηνικοι σταθμοί, οπλικά συστήματα κλπ) και ίσως και της Κίνας (αγωγός αερίου από Ιράν, αν του περισσέψει αέριο για διανομή προς δυσμάς ).

✔️Τον έλεγχο προσφυγικών ροών με 2.000.000 ήδη στο έδαφος της.

✔️Στρατιωτική παρουσία και κατοχή εδαφών (Βόρεια Κύπρος, Συρία-υπό αποχώρηση) και το Κατάρ και μέσω ανταρτικων ομάδων στην Λιβυη, το Μαλι, την Σομαλία και την Μοζαμβίκη με στόχο την πρόσβαση της σε κοιτάσματα ουράνιου ή κοιτάσματα αερίου σε κόντρα με την Γαλλία.

✔️Σχετικά σημαντικά, ακόμη, ερείσματα και ζώνες επιρροής στην Βαλκανική (Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία)

✔️Την ανοιχτή πλέον υποστήριξη της Γερμανίας (οπλικά συστήματα, υδριτες μεθανίου Μαύρης Θάλασσας– project sugar) εκβιάζοντας και με την πιθανή οικονομική της κατάρρευση 5 ευρωπαϊκές συστημικές Τράπεζες, κυρίως της Ισπανίας.

✔️Την υπόγεια υποστήριξη της Ιταλίας στα σχέδια της να εκτρεψει ή καθυστερήσει τον EastMed.

✔️Την απειλή προσχώρησης στην διαμορφουμενη οικονομική ζώνη Ασιας-Ωκεανιας υπό την Κίνα και με απειλή αποχώρησης από το ΝΑΤΟ (με τις ευλογίες της Ρωσίας)✔️Την πρόσφατη απόφαση – κλείσιμο του ματιού της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να συνεχίσει τις ίδιες επιθετικές πολιτικές

Με προβλήματα λόγω

⚠️ Απώλεια της στήριξης Τραμπ στην δικαστική εμπλοκή Ερντογαν στο σκάνδαλο λαθρεμποριας ιρανικού αερίου και χρυσού της Halkbank

⚠️ Ακύρωσης του αγωγού αερίου (project Χιλαρυ Κληντον) Κατάρ-Τουρκίας via Συρία.

⚠️ Πιθανής απώλειας των πιστώσεων από το Κατάρ λόγω προσχώρησης του Κατάρ στην ενεργειακή Συμμαχία Ισραήλ-ΗΑΕ-Σ. Αραβίας (αγωγός ΗΑΕ-Ισραήλ)

⚠️ Κακές σχέσεις με το Ιράν λόγω της στήριξης της Αζερικης μειονότητα του για αυτονομισμό-συνδεση με το Αζερμπαϊτζάν και ανοιχτά οικονομικά προβλήματα δοσοληψιών από λαθρεμπόριο αερίου.

⚠️Πιθανής αναγνώρισης του Αυτόνομου κράτους του Κουρδιστάν (Αν. Συρία, Β. Ιράκ) από τον Μπάιντεν

⚠️Κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και της οικονομίας με πολύ πιθανή την εκ νέου προσφυγή στο ΔΝΤ

⚠️Τυπικά παγωμένες τις ενταξιακες της διαδικασίες στην ΕΕ

⚠️Μεγάλη εξάρτηση από τεχνολογίες την δύση για σημαντικα βιομηχανικά και αμυντικά της προϊόντα ή συστήματα.

?Ο στόχος της:

Την, κατ’ ελάχιστον, συνεκμετάλλευση των υδρογονανθρακων νότια του Καστελόριζου και συμμετοχή, με ρόλο ελεγκτή, στον αγωγό EastMed, που θέλει να τον περάσει μέσω κατεχόμενων της Κύπρου στο δικό της δίκτυο αγωγών προς την ΕΕ.

H Ελλάδα κατέρχεται παραμάσχαλα με:

✔️Το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας (θεωρητικά λέμε

) ✔️Την συμμετοχή της στην ΕΕ, ότι μπορεί να σημαίνει αυτό πλέον σήμερα με εχθρικές στις επιδιώξεις της χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία (λόγω έκθεσης τραπεζών της στην τουρκική οικονομία), Βουλγαρία, Μάλτα)

✔️Οριοθετημενες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά με την αποδοχή της μερικής επήρειας σε αυτές μικρών και μεγάλων νησιών.

✔️Συμμαχία με την Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και τα ΗΑΕ υπό την διακριτική υποστήριξη των ΗΠΑ

✔️Γνωστά κοιτάσματα υδριτων μεθανίου νότια του Καστελόριζου που ανακαλυφθηκαν από το ΙΓΜΕ (το οποίο όμως έκλεισε το 1ο μνημόνιο) και με αδειοδοτημενες εξορυξεις σε οικόπεδα στο Ιόνιο και Νότια-Ανατολικά της Κρήτης.

✔️Την συμφωνία των Πρεσπων με εν δυνάμει ανοιχτές τις οδούς των Δυτικών Βαλκανίων.

✔️Πρακτικά ακυρωμένο το τουρκολυβικό σύμφωνο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης της Τρίπολης

✔️Σχετικά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ παρά την μεταστροφή της εξωτερικής της πολιτικής υπό την Γερμανία από τον Ιούλιο του 19.

✔️Την διπλωματία των εξοπλισμών

Με προβλήματα λόγω :

⚠️ Σοβαρών προβλημάτων στην οικονομία – εξάρτηση από Ευωπαϊκα προγράμματα και των πολιτικών που επιτεινουν την εκ νέου προσφυγή της σε μνημόνια

.⚠️Εγκατάλειψης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Κύπρο

⚠️Διχασμένες απόψεις εντός του κυβερνώντος κόμματος ΝΔ και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής-στρατηγικής στην διερεύνηση της διαπραγμάτευσης αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα

⚠️Χαμηλό κύρος εντός της ΕΕ λόγω αδυναμιών δυναμικής προβολής των επιδίωξεων της

⚠️Αντιφατικά μηνύματα προς τις ΗΠΑ σε σχέση με τις πολιτικές συνεκμεταλλεύσεων της ελληνικής ΑΟΖ με την Τουρκία ⚠️Ασαφή έως και ανύπαρκτη εθνική στρατηγική που να κατανοεί όλα τα πιο πάνω

⚠️ Σοβαρή εξάρτηση των κέντρων λήψης σχετικών αποφάσεων από πολύπλοκο δίκτυο εξωθεσμικών παραγόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό με ισχυρά, αλλά και αντικρουόμενα μεταξύ τους, οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα.

?Ο στόχος της:Η οριοθέτηση της ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και την λειτουργία του EastMed ως έχει.

Η Γερμανία (ο ένας αφανής διαιτητής) με

:✔️Την Τουρκία στην τσέπη

✔️Στρατηγική συνεργασία με την Ρωσία σε θέματα ενεργειακής και περιφερειακής ασφαλείας στην Αν. Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο

✔️Ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία (καύσιμα) και την Γαλλία (ηλεκτρισμός) μετά την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος λόγω της παρουσίας των Πράσινων στην κυβέρνηση.

✔️Οικονομική πολιτική της ΕΕ απόλυτα προσαρμοσμένη στις επιδιώξεις της σε αυτή την διαπραγμάτευση

Αλλά και με

⚠️ Έλλειψη στρατηγικής βάθους στην διαμορφούμενη νέα Παγκοσμιοποίηση.?Με στόχο την πρόσβαση στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων τουλάχιστον ενός εκ των δύο ή/και την διαπραγμάτευση του μπλοκαρισμένου Nordstream2 με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ (ο έταιρος αφανής διαιτητής) με:

✔️Νέα, όχι ακόμα σαφώς ορισμένη, στρατηγική και πολιτική εντός της νέας διαμορφούμενης πολυζωνικης παγκοσμιοποιησης

.✔️Νέα εξωτερική πολιτική για την επίτευξη των στρατηγικών της επιδίωξεων μέσω της ενίσχυσης και του ρόλου της σε διεθνείς οργανισμούς και το ΝΑΤΟ

✔️Ψηφισμενες κυρώσεις στην Τουρκία και με έλεγχο στην δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου Halkbank

✔️Ψηφισμενες κυρώσεις στους συμμετέχοντες στον Ρώσογερμανικό αγωγό Nordstream2 και επιρροή έναντι αυτού σε σημαντικές χώρες της Αν. Ευρωπης/μελών της ΕΕ.

Αλλά και

⚠️ Σοβαρά κοινωνικά, επιδημιολογικά και οικονομικά προβλήματα άμεσης παρέμβασης με ένταση προσοχής από τον Μπαιντεν.

⚠️Ισχυρό ανταγωνισμό με την Κίνα και των επιδίωξεων της για διεύρυνση της εμπορικης και νομισματικής της διείσδυσης (και μέσω του κρατικού της κρυπτονομισματος e-γουαν) στην χάραξη του One-belt-road που διέρχεται από εδώ.

? Με στόχο την διατήρηση της συνοχής του ΝΑΤΟ και διεύρυνση του ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ καθώς και την διατήρηση ή και διεύρυνση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ και από πηγές δικού της ελέγχου – διατήρηση όσο το δυνατό περισσότερο του ρόλου του δολαρίου ως μέσου διεθνών συναλλαγαγων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου-Μέσης Ανατολής-Β. Αφρικής.

Τι δεν καταλαβαίνεις?Μήπως το ανάμεσα σε ποιους πραγματικά θα γίνουν, αν γίνουν, διερευνητικές συνομιλίες που μπορεί να καταλήξουν και στην Χάγη9 και κάτω από ποιο (geo)Political- Economic – Social – Technological – Environmental – Legal -PESTEL δυναμικό περιβάλλον?

Του Γιάννη Χατζηχρήστου

Μπορεί να σας αρέσουν..