Πως ψοφάνε την κατσίκα του γείτονα: Της Κατερίνας Πάντα

Πως χρεοκοπούν την Τουρκία:

Αν το ΑΕΠ της Τουρκίας είναι χονδρικά γύρω στο 900 δις δολ το 2017,  με ιδιωτικό δανεισμό στο 70% του ΑΕΠ & πάνω από 60% αυτού σε ξένο συνάλλαγμα (δολάριο η ευρώ) & το δολάριο 2,5 φορές επάνω σε ισοτιμία με τη λίρα από το 2013, αντιλαμβάνεστε που εκτοξεύονται τα χρεη τους και πόσο κινδυνεύουν οι τράπεζες της από αθέτηση πληρωμών?
Χώρια τα συναλλαγματικά της αποθέματα και τον όποιο πιθανό δημόσιο δανεισμό της σε δολάρια.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις που πρέπει να εξυπηρετήσει εντός του έτους φαντάζουν πολύ μικρά συγκριτικά με τα συναλλαγματικά αποθέματα άλλων αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch.
Ως ποσοστό, αυτά τα αποθέματα είναι ήδη κάτω από το 90% του χρέους της Τουρκίας -& ξοδεύονται ταχύτατα για στήριξη της λίρας- που ωριμάζει εντός του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι χωρίς πρόσβαση στις αγορές δανεισμού ή χωρίς να δημιουργήσει περισσότερα συναλλαγματικά αποθέματα, θεωρητικά θα χρεοκοπήσει. Ηδη τα δεκαετή επιτόκια δανεισμού της έχουν ξεπεράσει το 15% σε ενοποιημένη βάση.
Ο δε δανεισμός σε ξένο νόμισμα υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο σε αυτοκτονία οδηγεί.

Η κεντρική της τράπεζα αιμορραγεί ρίχνοντας συνεχώς αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, σε μια αναποτελεσματική προσπάθεια να στηρίξει τη λίρα.
Ατυχώς οι πωλήσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας.
Η τουρκική λίρα έφτασε να χάνει έως και 7,5% σήμερα, αγγίζοντας σχεδόν το ιστορικό χαμηλό των 5 λιρών ανά δολάριο, και πολλοί αναλυτές κρούουν πλέον ανοικτά κώδωνα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία οδεύει για τα καλά προς μια μεγάλη νομισματική κρίση. Αν αρχίσουν να εγκαταλείπουν την τουρκική λίρα και οι ίδιοι οι Τούρκοι, τότε η εμπιστοσύνη στο νόμισμα θα χαθεί εντελώς.
Η υποχώρηση της λίρας αυξάνει δραματικά το δανειακό φορτίο για τις τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται πλέον να πληρώσουν γύρω στα 124 εκατ. δολάρια επιπλέον, σε σχέση με τις αρχές Απριλίου, για τα ομολογιακά δάνεια που έχουν σε ξένο νόμισμα και λήγουν μέσα στους επόμενους μήνες & δεν θέλουν να ξέρουν πόσο θα συνεχιστεί η τραγωδία.

Η κατάσταση ξεφεύγει…Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άλλαξε σε λίρες τα διαθέσιμα που είχε σε συνάλλαγμα, προκειμένου να δώσει στήριξη στο νόμισμα, δείγμα ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα πλέον της Κεντρικής της Τράπεζας λιγοστεύουν απελπιστικά.

Ο λόγος δανείων προς τις καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος έχει αυξηθεί στο ρεκόρ του 120%, καθώς ο χρηματοοικονομικός τομέας είχε αυξανόμενα βασιστεί στον δανεισμό από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του & τώρα βλέπει τα δάνεια του να εκτοξεύονται.
Η Τουρκία είχε πέρυσι τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους στον χρηματοοικονομικό τομέα της ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των 39 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών που παρακολουθούνται από το IIF, μιας ένωσης που εκπροσωπεί πάνω από 500 ιδρύματα του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η Τουρκία χρειάζεται σύμφωνα με το ΔΝΤ εισροή ποσών σε ξένο συνάλλαγμα ίσα με 28% του ΑΕΠ της ετησίως, μόνο για να κρατήσει σε ισορροπία το ήδη τεράστιο ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγων της.
Οχι μόνο δεν έχει εισροές, αλλά εχει τεράστιες εκροές. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι τέτοια αλματώδη πτώση της ισοτιμίας της.
Ετσι την καταστρέφουν.
Θα το φιλήσει ο Ερντογάν το δαχτυλίδι ζητώντας ταπεινά συγγνώμη, θα αυξήσει τα επιτόκια σε μεγάλο βαθμό όπως του ζητούν που όμως θα είναι σε βάρος της ανάπτυξης, η θα τον καταστρέψουν ολοσχερώς? Ιδού η απορία…

 

Της Κατερίνας Πάντα

Μπορεί να σας αρέσουν..