Πριν φορέσεις το μαγιό σου θέλω κάτι να σου πω. Της Νίκης Χάγια

Πριν φορέσεις το μαγιό σου φέτος το καλοκαίρι θυμήσου πόσο δύσκολο είναι να έχεις ένα σώμα, το οποίο πονάει, αλλάζει, γερνάει, με το οποίο πρέπει να συνδεθείς και πρέπει να επιβιώσεις. Θυμήσου πόσο δύσκολο είναι να τα κάνεις όλα αυτά τα πράγματα ζώντας μέσα σε ένα σύστημα που επιβραβεύει κάποια σώματα και τιμωρεί κάποια άλλα.

Πριν φορέσεις το μαγιό σου φέτος το καλοκαίρι θυμήσου πως σε έχουν μάθει ότι η απώλεια βάρους είναι ο πιο σημαντικός δρόμος για την υγεία, χωρίς όμως να σου πουν ότι δεν είναι ο μοναδικός και πως αυτός ο δρόμος έχει φτιαχτεί πάνω σε μύθους, όπως για παράδειγμα ότι το βάρος ενός ατόμου αλλάζει εύκολα ή είναι απλά θέμα θέλησης. Ή ότι υπάρχει μία ηθική αξία που συνδέεται με το μέγεθος ενός ανθρώπου. Πως αν είσαι ένας πιο εύσωμος άνθρωπος το μοναδικό πράγμα στο οποίο πρέπει να κάνεις focus είναι στο να κάνεις αυτή τη ριμάδα τη ζυγαριά να πέσει και δεν έχεις κάτι καλύτερο να ασχοληθείς. Πως οι άνθρωποι με πιο μεγάλα σώματα έχουν λιγότερη αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό από τους πιο λεπτούς ανθρώπους.

Θυμήσου πως αυτοί οι μύθοι επηρεάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τόσο τον εαυτό μας, όσο και τους άλλους. Η έμφαση στο βάρος και η επιδίωξη ενός συγκεκριμένου σωματότυπου για λόγους αισθητικής ή υγείας μπορεί να βλάψει τη ψυχική υγεία. Θυμήσου πως οι άνθρωποι με παραπάνω κιλά σχολιάζονται καθημερινά και παντού: μέσα σε ένα ιατρείο, στη δουλειά, περπατώντας στο δρόμο, κάτω από μία φωτογραφία τους στα social media. Θυμήσου πως ζεις σε μία κοινωνία που επιβραβεύει τους λεπτούς ανθρώπους, ακόμη και αν ο τρόπος πολλές φορές για να αποκτήσεις ένα λεπτό σώμα δεν είναι ούτε υγιής ούτε βιώσιμος.

Πριν φορέσεις το μαγιό σου φέτος το καλοκαίρι θυμήσου όλες αυτές τις δίαιτες που έχεις κάνει από μικρή. Τη δίαιτα αστραπή με το σκεύασμα που πήρες από το φαρμακείο, τη δίαιτα ρυζιού, που για τρεις μέρες έτρωγες τόσο ρύζι όσο δεν έχει φάει ο Τσάκι Τσαν στη ζωή του, την καλοκαιρινή μπικίνι δίαιτα που σε έκανε να γραφτείς στο γυμναστήριο της γειτονιάς με ετήσια συνδρομή 59 ευρώ (αλλά πήγες τις δύο εβδομάδες και μετά το παράτησες), τη δίαιτα που σε έκανε να φας μία φάρμα ζώων μαζί με τους βοσκούς στην καθισιά σου, τη δίαιτα gin tonic και τσιγάρο.

Όταν φορέσεις το μαγιό σου φέτος το καλοκαίρι κοιτάξου στον καθρέφτη και αγάπησε αυτό που βλέπεις, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αγαπάς τους φίλους σου, τα παιδιά σου, το σύντροφό σου. Κοίταξε κάθε εκατοστό του σώματός σου με ευγένεια και ρίξε πόρτα στο τοξικό σύστημα, που θέλει να σε κάνει να μισήσεις τον εαυτό σου επειδή έβαλες 5 και 10 κιλά παραπάνω προκειμένου αυτό να κερδίσει δισεκατομμύρια μέσα από την ντροπή σου. Σκέψου ότι ένα λεπτό σώμα δεν είναι καλύτερο από ένα παχύ σώμα, ούτε αισθητικά, ούτε ηθικά. Σκέψου το μέχρι να το πιστέψεις πραγματικά.

Και πήγαινε επιτέλους για μπάνιο, γιατί το καλοκαίρι είναι εδώ.

Της Νίκης Χάγια

Αναδημοσίευση από το LadyPapaya

Κεντρική Φωτογραφία: All Woman Project

Μπορεί να σας αρέσουν..