Παιδεία: Κυνήγι ανομίας ή ελευθερίας; Του Κυριάκου Λοίζου

Μερικές φορές η ειλικρίνεια μετατρέπεται από αρετή σε χυδαιότητα. Και η ειλικρίνεια της σημερινής κυβέρνησης για την παιδεία πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

Εκτός από το να ανταμείψει το ακροδεξιό ακροατήριό της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγωνίζεται να ανακάμψει με σκληρή καταστολή μετά από τις απανωτές πολιτικές ήττες – κυβιστήσεις. Μακεδονικό – Συμφωνία των Πρεσπών, προσφυγικό, και ενώ ακόμη βρισκόμαστε στους πρώτους 4 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ.

Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, στο Γκάζι, στα Εξάρχεια, μας δείχνουν περίτρανα το ποιος θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι τωρινοί κυβερνώντες. Ωστόσο, ο πραγματικά επικίνδυνος βηματισμός θα είναι με φόντο την καταστολή στα πανεπιστήμια. Εκεί όπου οι νέοι σκέφτονται και πράττουν, εκεί που σμιλεύεται η ελευθερία της έκφρασης και η αναζήτηση της αλήθειας.

Στον βωμό του περίφημου «νόμος και τάξη» (και) στα πανεπιστήμια, η ελευθερία γίνεται κουρελόχαρτο και τη θέση της παίρνει η ηθική (ηθικολογία) και η σκληρή καταπίεση. Αν συμφωνήσουμε ότι ο νόμος και η τήρηση του είναι ένα ποδάρι μίας ελεύθερης κοινωνίας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι ανομία και αν πράγματι αυτή υπάρχει στα πανεπιστήμια. Σήμερα σφυροκοπείται η ελευθερία και όχι η ανομία. Ετοιμάζεται το έδαφος για μία μαζική πελατεία στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την σκληρή καταστολή να είναι ένας μόνο τρόπος για να απαξιωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο δημόσιος χαρακτήρας του πανεπιστημίου, είναι το κύριο συστατικό για την ελευθερία της σκέψης και της ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών χωρίς παρεμβάσεις.

Η σκόπιμη ασάφεια για το τί είναι ανομία στα πανεπιστήμια, αφήνει ένα ερωτηματικό το οποίο σαφώς ευνοεί την καταστολή και την ασυδοσία. Ο απλός παρατηρητής δυσκολεύεται να εντοπίσει το «πραγματικό» πρόβλημα στα πανεπιστήμια, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο στον αποπροσανατολισμό και την τυφλή εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό.

Η ελεύθερη διακίνηση και κίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια πρέπει να προστατεύεται. Δεν νοείται πανεπιστήμιο χωρίς απόλυτη ελευθερία και το αντίστροφο.

Η επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο συνιστά μία ευθεία βολή στην ελευθερία της σκέψης, κάτι το οποίο θα πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις κυρίως από τη φοιτητική κοινότητα. Οι νέοι δεν θα το επιτρέψουν, καθώς η πεποίθηση ότι «οι νέοι είναι απολιτικοί» είναι κάτι περισσότερο από ψευδής. Το φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα έδωσε πολλούς αγώνες, δεν θα τα παρατήσει τώρα.


Η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και η επικείμενη βιομηχανία πτυχίων, θα είναι ένα καίριο πλήγμα για την κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Του Κυριάκου Λοίζου

Πολιτικού Επιστήμονα

Μπορεί να σας αρέσουν..