Κάνοντας στοιχειώδη αριθμητική επί των δεδομένων της Πράσινης Ανάπτυξης. Του Γ. Χατζηχρήστου

Τα δεδομένα του προβλήματος:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν 5.247.295 αυτοκίνητα όλων των τύπων. Τα 5.000.000 από αυτά είναι ΙΧ ή ΔΧ αυτοκίνητα σάν αυτά που οδηγούμε οι περισσότεροι κάθε μέρα, και τα υπόλοιπα φορτηγά, ειδικά μηχανήματα κλπ.

Έστω τώρα ότι μας την “καρφώνει” σε όλους/ες να τα αποσύρουμε όλα και να τα αντικαταστήσουμε με ηλεκτρικά. Ας πούμε με μέσης κατηγορίας, επιπέδου Nissan Leaf (με 40kWh μπαταρία, που αρκεί για διαδρομές 300km το πολύ). Mε αυτοκίνητα που κοστίζουν σήμερα γύρω στα 30.000 ευρώ, μαζι με το τασάκι του κιτ καπνιστή (Τα Τesla των 120.000,€ που θέλει ο Τσιτσιπας θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο κομπιουτεράκι, οπότε μόνο για τεχνικούς λόγους, παραλείπονται εδω).

Κάθε αυτοκίνητο στην Ελλάδα θα διανύει κατά μέσο όρο περίπου 100km κάθε μέρα. ( Η μπαταρία κοστίζει κάτι τις λιγότερο από το αυτοκίνητο και πρέπει να αλλάζει κάθε 5 χρόνια ή κάθε 100.000km).

Ας δούμε τότε τι βγαζει το κομπιουτεράκι

—————

Αριθμητικό πρόβλημα #1:

Πόσα χρήματα θα απαιτηθούν γι αυτή την αντικατάσταση?

Απάντηση:

Το κόστος αυτής της αντικατάστασης, θα φτάσει τα 150δισ ευρώ στην πρώτη πενταετία Δηλαδή το πενταπλάσιο από όσα θα επιδοτηθεί ή δανειστεί η εθνική μας οικονομία από τα κορονοϊοπακετα για να τα κάνουμε όλα Πράσινη Αναπτυξη, ένα πράμα Για την δεύτερη πενταετια γίνονται ακόμα έρευνες που θα τα βρούμε και που θα ανακυκλώνουμε τόσες μπαταρίες. Μετά, έχει ο Θεός,, λέει.

——————–

Αριθμητικό πρόβλημα #2:

Πόση ηλεκτρική ενέργεια απαιτείται (σε GWh) για να κινηθεί αυτός ο στόλος αυτοκινήτων και πόση εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ θα απαιτηθεί για την παραγωγή της (σε GW)

Απάντηση:

Κάθε μέρα, θα καταναλώνεται από αυτά τα τουτού ηλεκτρική ενέργεια ίση με 66.666.666kWh (δεν φταίω εγώ για το διαβολικό αποτέλεσμα, τοσο όμως μου βγάζει, μα την Παναγία ) που την κάνω ίση με 66,7GWh περίπου για να μην τρομάξει κανείς/καμία από αυτό το μέγεθος.

Άρα θα απαιτηθεί πρόσθετη εγκατάσταση ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απο ΑΠΕ (παράγουν περίπου 6 ώρες την ημερα εκτός περιόδων καύσωνα, άπνοιας, χονιά και αργιών) ίση με 66,7/4= 16,675GW

(Σήμερα έχουμε συνολική εγκατεστημένη ισχύ απο ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκα και υδροηλεκτρικά), φυσικό αέριο, κατι με μαζούτ στα νησιά και λιγνίτη περίπου 19GW. Απαιτούνται να λειτουργούν max τα 8GW σε συνθήκες καύσωνα. Συνήθως φτάνουν τα 4-5GW)

——————————

Αριθμητικό Πρόβλημα #3

Πόσο κοστίζει ένα “γέμισμα” ενός τέτοιου αυτοκινήτου σήμερα και πόσο κόστιζε μια διαδρομή 100km τον Μάιο και πόσο τον Αύγουστο του 2021?

(Τιμή χρέωσης σε δημόσιο σταθμό ανά kWh τον Μάιο του 21 (με 57,€/MWh στην χονδρική ρεύματος), στα 0,15€/kWh. Αντίστοιχα τον Αύγουστο, με τιμή χονδρικής ρεύματος στα 117€, στα 0,30€) και σήμερα με τιμή χονδρικής στα 168€ στα 0,43€.

Απάντηση:

Σήμερα ένα γέμισμα θα κόστιζε 13€

Τον Μάιο τα 100km θα απαιτούσαν 1,5€

Τον Αύγουστο η ίδια διαδρομή ήθελε 3€

Σήμερα θα κόστιζε 4,33euro

———————–

Αριθμητικό πρόβλημα #4:

Πόσο θα μας κοστίσει να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες για να κινηθεί αυτός ο στόλος αυτοκινήτων? (Κάθε εγκατεστημένη ανεμογεννήτρια ισχύος 1,5ΜW, κοστίζει “τουτ κομπρι”και με το κλειδί στο χέρι 1.200.000€)

Πόσο αυτό θα επηρεάσει την τιμή της παραγωμενης kWh (μια ανεμογεννήτρια αποσβένεται στον χρόνο ζωης της, που είναι τα 20 χρόνια)?

Απάντηση:

Ευκολάκι! Θα χρειαστούν να εγκατασταθούν 11.113,3 ανεμογεννητριες ακόμα (σήμερα έχουμε 600 περίπου).

Αυτές θα κοστίσουν περίπου 1,3 τρισ €

(για την ακρίβεια 1.313.339.999.999,99€)

Η σημερινή τιμή kWh έτσι όμως θα πενταπλασιαστεί περίπου, αφού το ετήσιο κόστος απόσβεσης αυτών των μηχανών φτάνει τα 65δισ, που θα επιβαρύνουν την κατανάλωση. Έτσι η διαδρομή των 100km θα κοστίζει τότε γυρω στα 15-17€ και το “γέμισμα” 45-50€

————————

Αριθμητικό πρόβλημα #5:

Η ενεργειακές ανάγκες στην Ελλάδα σήμερα για κίνηση είναι το 12% των συνολικών (το υπόλοιπο 16% αφορά εφαρμογές ηλεκτρισμού και το 72% ανάγκες για θέρμανση και καύσιμα βιομηχανίας). Πόσο θα μας κοστίσει να τα λειτουργήσουμε όλα με ΑΠΕ, όπως λένε?

Απάντηση:

Δεν χωράνε τα ψηφία στο κομπιουτεράκι μου για να κάνω τις πράξεις!!!

————————–

Αριθμητικό πρόβλημα #6

Για ένα σχετικά μέτριο συσσωρευτή, αυτον των 30 kWh του παραδείγματος του ηλεκτρικού της Nissan τεχνολογίας νικελίου-μαγνησίου-κοβαλτίου (ικανό να δώσει αυτονομία περίπου 300 χλμ.) απαιτούνται χοντρικά 85 κιλά χαλκού, 56 κιλά νικελίου, 8 κιλά μαγνησίου και 7 κιλά κοβαλτίου

Πόσους τόνους από αυτά τα μέταλλα θα χρειαστούμε για να αντικαταστήσουμε το 1δισ αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα στον πλανήτη και που θα τα βρούμε?

Απάντηση:

θα χρειαστούμε χοντρικά 85 εκ. τόνους χαλκού, 56 εκ. τόνους νικελίου, 7 εκ. τόνους μαγνησίου και άλλο τόσο κοβάλτιο.

Το 2019, από όλες τις μεταλλουργίες της γης, βγάλαμε 21 εκ. τόνους χαλκό, 2,3 εκ τόνους νικέλιο (εκ των οποίων μόλις το 50% μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τεχνολογία μπαταριών, λόγω προσμίξεων), 18 εκ. τόνους μαγνήσιο και 0,14 τόνους κοβάλτιο. Τα νούμερα αυτά είναι ενδεικτικά για να πάρουμε μία γεύση της ουτοπίας για την οποία συζητάνε οι φωστήρες πολιτικοί που μας λένε “όλα από ΑΠΕ” για να ξεπουλήσει η Γερμανία τις βιομηχανικές αποτυχίες της

———————

Πρόβλημα #7

Τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου χωρίς ουτοπικές υστερίες made for Gerapetriti &co? Πως μεταβάλλονται τα αποτελέσματα των πιο πάνω απαντήσεων?

Απάντηση:

Αντι για ηλεκτροκίνηση στα αυτοκίνητα, σταδιακή αντικατάσταση των κινητήρων που καίνε υδρογονάνθρακες με κινητήρες εσωτερικής καύσης που καίνε πράσινο ή μπλε υδρογόνο. Το πράσινο κατασκευασμένο από ΑΠΕ και νεράκι με ηλεκτρόλυση, τεχνολογία του 1830. Το μπλέ υδρογόνο εξαγόμενο από το φυσικό αέριο (και το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται κατά την παρασκευή του μπλέ, τρομπάροντας το πίσω στα κοιτάσματα για να διατηρείται η πίεση τους, αν δεν θεμε να φυτέψουμε μερικά δέντρα ακόμα για να το καταβροχθίσουν).

Το μπλέ Η2 κρίνεται ως απαραίτητο αφού για την ηλεκτρόλυση του νερού απαιτούνται 120 ηλεκτρικές kWh για να πάρουμε τόσο υδρογόνο ώστε να μπορεί να κινηθεί ένα μέσο αυτοκίνητο καίγοντας το σε απόσταση 300km (για να μπορούμε να κάνουμε σύγκριση). Άρα τοτε θα χρειαστούμε και 4πλασιες ανεμογεννήτριες, με επένδυση 4πλασιων τρις€, με 4πλασιο κόστος αποσβέσεων κλπ κλπ. Δηλαδή πάλι ουτοπία, παρ ότι γλυτώνουμε από τον μπελά για εκείνα τα μέταλλα που λέγαμε. Δεν χρειάζονται μπαταρίες, το υδρογόνο είναι ένα container ηλεκτρικής ενέργειας..

Εναλλακτικά στην Ελλάδα, που υπάρχει άφθονη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντι για ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, την γεωθερμία για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Αρα και πράσινου υδρογόνου από τα 5 πολύ ισχυρά γεωθερμικά πεδια (Έβρου, Νέστου, Θέρμης, Δ. Μακεδονιας και Σπερχειού) που είναι τα ισχυρότερα στην ηπειρωτική Ευρώπη και ΚΑΝΕΙΣ δεν συζητάει ούτε γι αυτά. Πέραν των άλλων, μπορούν να παράγουν πάνω απο τα δυο τρίτα του ηλεκτρισμού που θα χρειαστούμε επί 24ωρες το 24ωρο, χωρίς να επηρεάζεται η παραγωγή αυτής της ΑΠΕ από τον καιρό.

Του Γιάννη Χατζηχρήστου

Μπορεί να σας αρέσουν..