Ιραν, κυρώσεις και ΕΕ. Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι στον σε εξέλιξη εμπορικό πόλεμο. Της Κατερίνας Πάντα

Αν κάτι τρέμουν οι Ευρωπαίοι και περισσότερο η Γερμανοί και οι Γάλλοι σε περίπτωση συνεχίσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες στο Ιραν, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ απο την συμφωνία, είναι οι Αμερικάνικες κυρώσεις στις τράπεζες τους που μπορεί να τους επιβληθούν, μέχρι ακόμη και αποκλεισμός με κατασχέσεις στις ΗΠΑ.


Βέβαια μέχρι τις 4 Νοεμβρίου που θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις απο τις ΗΠΑ για το Ιραν (διότι έδωσαν πίστωση χρόνου για συνεννόηση υπό την απειλή των κυρώσεων), υπάρχει χρόνος.
Ομως οι Ευρωπαικές τράπεζες δεν μπορούν να χορηγήσουν πλέον εύκολα πιστώσεις σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με το Ιραν για τους ανωτέρω λόγους.
Το να λένε οι Ευρωπαίοι “εμεις διαχωρίζουμε την θέση μας από αυτή των ΗΠΑ”, είναι μια κουβέντα.

Στην ουσία τα πρόστιμα από την Αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να πέσουν σαν βροχή σε όσες τράπεζες η ευρωπαικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ & ταυτόχρονα στο Ιραν. Οπότε η επιλογή είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη.
Ηδη τρέχουν προβλήματα πχ για τη γερμανική Commerzbank που έπρεπε να καταβάλει 1.5 δις δολάρια το 2014 ως πρόστιμο & δεν μπόρεσε ακόμη, η τη γαλλική Paribas 9 δις δολάρια, ενω η Deutsche ακόμη έχει εκκρεμότητες. ενώ στη πορεία οι ΗΠΑ μπορούν σκαλίζοντας να ανακαλύψουν κι άλλα.

Οπως αναφέρει η DW: “”Μπορεί να ειναι θέμα αρχής για τους Ευρωπαίους, αλλά ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί.
Το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο για παράδειγμα κάνει λόγο για «τεράστια ανασφάλεια λόγω των αμερικανικών κυρώσεων», άλλες ενώσεις θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν παρ´ όλα αυτά τη δραστηριότητά τους με το Ιράν, όσο καιρό η ΕΕ δεν απενεργοποιεί τις δικές της κυρώσεις.

Εάν όμως αυτό είναι όντως έτσι, εκφράζονται αμφιβολίες. Διότι όλες οι φίρμες, που έχουν εμπορικές συναλλαγές και με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να υπολογίζουν σε αμερικανικές κυρώσεις σε περίπτωση που παραβιάσουν τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ. «Με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη δεν ασκεί κανένα έλεγχο στις δικές της επιχειρήσεις, δεν θα τις ελέγχουν οι Βρυξέλλες, αλλά η Ουάσιγκτον» αναλύει ο Σάσα Λόμαν, ειδικός σε θέματα κυρώσεων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. “”

Και για να γνωρίζουμε για τι μεγέθη μιλάμε, η Γερμανία είναι η περισσότερο εκτεθειμένη όλων στο Ιραν.
10.000 γερμανικές εταιρείες έχουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, γύρω στις 120 βρίσκονται στη χώρα και απασχολούν δικό τους προσωπικό.

Επομένως είναι μάλλον αδύνατη η μεγάλη διαφοροποίηση των Ευρωπαίων κι’ας βεβαιώνουν περί του αντιθέτου.
Ας εύχονται μόνο ΗΠΑ & Ιραν να τα βρουν.

Ετσι, για να καταλάβουμε τι σημαίνουν Αμερικάνικες κυρώσεις & πως οι ΗΠΑ ελέγχουν ακόμη σημαντικό κομμάτι του κόσμου.

Της Κατερίνα Πάντα

Μπορεί να σας αρέσουν..