Η στρατηγική του κορονοϊού. Του Γ. Χατζηχρήστου

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

(Γιατί ο κορονοϊός κερδιζει πάντα )

Αυτός ο καινούργιος ιός που μας προέκυψε και, εξ αιτίας του έχουν έρθει τούμπα πολλά, με κίνδυνο να έρθουν όλα, παρ’ όλο που δεν διαθέτει εγκέφαλο είναι πολύ πανούργος. Και πολύ μπαγάσας!

Τι κάνει αυτός, όπως και τα υπόλοιπα ξαδέρφια του της γρίπης, και επιβιώνει πετυχημένα μερικά δισεκατομμύρια χρόνια πάνω σε αυτόν τον πλανήτη και καταφέρνει να εξελίσσεται διαρκώς?

Αυτός ο ιός, από την φύση του, προσβάλει το θύμα-ξενιστή του για να αναπαραχθεί μέσω του αίματος μέσα στο αναπνευστικό του σύστημα και άλλα ζωτικά όργανα , προκαλώντας, επί το πλείστο, ΉΠΙΑ συμπτώματα. Έτσι και τα αντισώματα που θα αναπτυχθούν για να τον αντιμετωπίσουν, θα είναι βραχύβια, τα έχουμε μάθει να διαρκούν με “σοβαρότερο” αντιπάλους. Και περνώντας έτσι σχεδόν απαρατήρητος, ασήμαντος και αφανής, διαδίδεται πολύ γρήγορα!

Πόσο γρήγορα? Όσο και ο συγχνωτισμός των θυμάτων του (και κάνα δυο ανατομικά του χαρακτηριστικά για να ασχολούνται οι μικροβιολόγοι) Μόνο τα πιο ασθενικά θύματα του, κινδυνεύουν, κυρίως από επιπλοκές. Ασθενικά είτε γιατί ο τρόπος ζωής των κοινωνιών που δημιούργησαν υποβόσκει την υγεία τους είτε γιατί οι κανόνες στις κοινωνίες που επέλεξαν ή ανεχθηκαν να επιβληθούν είναι τέτοιοι που αδυνατούν ή αδιαφορούν στο να βοηθούν τον πιο αδύνατο.

Τον είπαμε εχθρό τούτον τον νεόφερτο και του κηρύξαμε τον πόλεμο. Όχι τόσο για τα θύματα που θα προκαλέσει αλλά γιατί γελοιοποιεί και τον τρόπο που αποφασίσαμε να συγχνωτιζομαστε. Αλλά κυρίως, και επειδή χτυπάει με την ίδια επιτυχία πλούσιους και φτωχούς. Καθιστώντας αδύνατους και τους πανίσχυρους που έχουν και την μερίδα του λέοντος στην ευθύνη να μην προστατεύουν οι κοινωνίες και τους αδύνατους!

Λειτουργώντας έτσι σαν ένας θερμοστάτης ηλιθιότητας, σίγουρα μας αλλάζει δραστικά όποτε εμφανίζεται. Μπορεί και προς το καλύτερο, ο μπαγάσας ο ιός δεν θέλει να μας εξολοθρεύσει, να εξελιχθούμε γουστάρει! Γιατί μετά πως θα αναπαράγεται και θα εξελίσσεται? Και σαν τέτοιος συνεργάτης ρυθμιστής επιβεβαιώνει ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη προέρχεται από την συνεργασία, όχι από την επιβίωση του φαινομενικά ισχυρότερου είδους!!!

Κάποιοι εκεί έξω έχουν όμως την αντίθετη στρατηγική.

Δικαιολογούν τις ανισότητες στην κοινωνία και δεν γουστάρει μέτρα προστασίας των ασθενέστερων γιατί αυτά κοστίζουν. Και ενίοτε επιλέγουν για οικονομία την στρατηγική αντισωμάτων αγέλης. Και χάνουν, όπως έδειξε και η πρόσφατη ιστορία αυτού του Covid19.

Έχει κερδίσει ο μπαγάσας ο ιός στην μακρόχρονη ιστορία του όλους τους πανίσχυρους ηλιθιους που του χαλάνε την στρατηγική:

Να εξελίσσεται αφανής με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Τους πιο ηλίθιους, τους άφησε μάλιστα ο ιός-μπαγάσας να καταρρεύσουν τα συστήματα που διοικούν μια ώρα αρχύτερα.. Στο τέλος τους επιτείνοντας τον αυταρχισμού στα άκρα, μπας και το σώσουν, λίγο πριν καταρρεύσουν τα συστήματα εφοδιασμού τους με ενέργεια. Πάντα προκύπτουν στην θέση τους καλύτερα!

Η δυναμική του ελάχιστου είναι αμείλικτη.

Καρατσεκαρισμένο.

Μια σκέψη του Γιάννη Χατζηχρήστου

Μπορεί να σας αρέσουν..