“Ελεύθερη” αγορά τύπου Κεραμεύς της Κεραμέως. Της Μαρίας Αργυροκαστρίτου

Κατά την θεωρία, αν αφήσεις λέει την αγορά να είναι λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, αυτή θα ισορροπήσει με κάποιο μαγικό τρόπο και θα χτίσει παλάτια. Αρκεί, λέει, να δουλέψει απρόσκοπτα ο ανταγωνισμός.

Εκτός από το ανεδαφικό αυτού του αναπόδεικτου δογματισμού, που είναι μιά άλλη συζητηση, στο Ελλαδιστάν αυτή η “συνταγή” του νεοφιλελευθερισμού λειτούργησε μέχρι τώρα, και απ’ ότι φαίνεται, συνεχίζει να λειτουργεί ακάθεκτη, ως αγορά του Κεραμέα της Κεραμέως! Ιδού πως:

Κατ’ αρχάς ο Κεραμεύς (της Κεραμέως βεβαίως βεβαίως), διορίζεται από μια κυβέρνηση Σαμαρο-Βενιζελο-Σημιταίων στην “Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού” της αγοράς για να την εποπτεύει, λεει. Για 5 χρόνια θητεία, με έναρξη λίγο πριν αναλάβουν οι κακοί ινδιάνοι, αυτοί που δεν θέλουν τους ανταγωνισμούς και τις ελεύθερες λειτουργίες των αγορών.

Και ο Κεραμεύς, μαζί με όλα τα άλλα διορισμένα στελέχη αντίστοιχης κοπής, φροντίζουν τον ανταγωνισμό αγόγγυστα. Πως?

Αφήνοντας τα καρτέλ να δρουν ατιμώρητα! Και αν αυτά τύχει και το παρακάνουν και γίνει καμιά στραβή και φάνε κανένα πρόστιμο, παίξε το καθυστέρηση για να πέσουν στα μαλακά. Συνήθως αυτά τα πρόστιμα είναι ποσοστό στον τζίρο, δώσε τους χρόνο λοιπόν να τον μειώσουν μέχρι να πληρωθεί περνώντας τις αγορές σε θυγατρικές και άλλα πετεινά. Ή να παραγραφούν τελείως, βεβαίως βεβαίως.

Και έτσι, καθόλου ατάκτως ερριμένα, πλήρωσε καταναλωτή για μερικά χρόνια παραπάνω τις τιμές στο ράφι για μπύρες, γάλατα, ξενόγλωσσα βιβλία φροντιστηρίων και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, όπως τις όρισααν τα καρτέλ κατά το δοκούν. Οι ένοχοι των καρτέλ διαθέτουν Κεραμέα πάνω από το κεφάλι τους να τους προστατεύει αλλά και για να μη τους πάρεις χαμπάρι. Της Κεραμέως βεβαίως βεβαίως.

Και αφού ολοκληρωθεί η αποστολή, βρίσκεις έτσι και τα εκατομμύρια για τίποτα πανάκριβες προεκλογικές καμπάνιες, αφού το κόμμα μπατίρισε και χρωστάει και τις Μιχαλούς. Θα αγοραστούν μιά χαρά συνειδήσεις αφελών που θα πιστέψουν το παραμύθι περί παλατιών από λίθους, πλίνθους και κέραμους ατάκτως ερριμμένα, που θα φέρουν την ανάπτυξη, λέει.

Και επειδή τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του ανταγωνισμού, βάλε μετά και την Κεραμέως (του Κεραμέα βεβαίως βεβαίως…) να τελειώσει μια και έξω και την Δημόσια Παιδεία. Για να μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ανταγωνισμό η Ιδιωτική, λέει. Να έχουν πού να σπουδάζουν και τα παιδιά τα δικά μας, που δεν τον έχουν τον ανταγωνισμό με τους πλεμπαίους. Όντας πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένα σε ένα τρόπο ζωής αντίστοιχο με τις αρχές του Κεραμέα. Ή της Κεραμέως, δεν είμαι σίγουρη, γίνονται ακόμα έρευνες.

Της Μαρίας Αργυροκαστρίτου

Μπορεί να σας αρέσουν..