Για δυνατούς λύτες! Της Ζωής Χατζηθωμά

‘Να κοιτάς στα μάτια και να μιλάς στην καρδιά!”

Το να ζητάς συνέχεια εκλογές και να ευαγγελίζεσαι το ιδανικό, ενώ έχεις αποδείξει ότι δεν μπορείς να το φέρεις, ούτε τώρα, ούτε όταν είχες τις ευκαιρίες, είναι σοβαρή διαταραχή.

Ζητάς αλλαγή έτσι για να λες ότι έχεις ρόλο και λόγο και τελικά ύπαρξη. Και για να μην έχει κανείς μας αυταπάτες, ιδανικό δεν υπάρχει, ούτε στις σχέσεις, ούτε στη δουλειά, ούτε στην πολιτική, ούτε πουθενά και αν δε σπάσεις τα αυγά, ούτε κέικ, ούτε ομελέτα γίνεται.

Ιδανικός και αλάνθαστος είναι μόνο κάποιος, που είτε έχει μαγικό ραβδί, είτε βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν, ή ζει σε ερημικό νησί με πυκνή βλάστηση στη μέση του Ωκεανού.

Με τις αυταπάτες, λένε οι ειδικοί, καλό είναι να ξεμπλέκουμε πριν τα δέκα μας χρόνια, αυτό είναι ωρίμανση. Γι’αυτό κάποιοι μην κάνουν σαν το μοσχαναθρεμμένο κακομαθημένο πιτσιρίκι που δεν του άρεσε η ταινία, επειδή δεν είχε ποπ κορν το κυλικείο του κινηματογράφου.

Κάπου εδώ όμως αρχίζει η άλλη, η σκοτεινή όψη του φεγγαριού: όσο το μοσχαναθρεμμένο δε γίνεται χαλίφης στη θέση του χαλίφη, επιστρατεύεται ένας πολυάριθμος πληρωμένος στρατός, που συκοφαντεί, σπιλώνει συνειδήσεις και αποδομεί ανθρώπους ή και οικογένειες.

Αυτόματα γίνεται εχθρός και συκοφαντείται ανελέητα όποιος διαφωνεί ή έχει διαφορετική άποψη. Υπερόπλο δοκιμασμένο; Η παραπληροφόρηση με κάθε τρόπο και μέσο και χωρίς όρια. Όμως ο σκοπός δεν αγιάζει και τα μέσα και όλοι αφήνουμε αποτυπώματα ακόμη και στο φαινομενικά τέλειο έγκλημα. Γιατί άλλο να κρατάς τσεκούρι, άλλο να τα λες τσεκουράτα. Άλλο να κάνεις το μάγκα, άλλο να είσαι πραγματικά μάγκας, άλλο ο ανοιχτομάτης και άλλο ο γραφικός. «Γέμισε ο κόσμος ψεύτικα προφίλ» σου λέει ο άλλος.

Συμφωνώ. Όπως γέμισε και από δειλά ανθρωπάκια με φθήνια στην ψυχή, που θα πουλούσαν και τη μάνα τους για να υπηρετήσουν τη σήψη που τάχθηκαν να υπηρετούν. Και αυτό έρχεται στην επιφάνεια μαζί με τα λάθη τους, που πάντα επιστρέφουν. Σαν τα γραμμάτια που περιμένουν να εξοφληθούν.

Παλιότερα υπήρχε η γειτονιά που μάλωνε για το παρκάρισμα, τα νερά της μπουγάδας και ο καυγάς τελείωνε εκεί. Τώρα ομάδες πληρωμένων με ψεύτικα προφίλ διασύρουν αντιπάλους, συνειδήσεις, καριέρες και ζωές. Νέα ήθη με το ζώο μέσα μας να βγαίνει προς τα έξω και να προκαλεί αηδία. Και το μίσος να περισσεύει με το δηλητήριο να αφθονεί… όπου λείπουν τα προσόντα. Τα όποια προσόντα!

Είπαμε, όλοι κάνουν λάθη, αλλά άλλο να έχεις καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα, άλλο να έχεις κάψει το φαγητό της Κυριακής. Για το δεύτερο το πολύ πολύ να σε πούνε ακαμάτρα. Για το πρώτο τουλάχιστον εγκληματία. Πώς τα φέρνει όμως η παλιοζωή, να βγαίνει πάντα στο φως η αλήθεια…Από δω το πάει, από κει το φέρνει, ουδέν κρυπτόν.

Γιατί το συμπαθητικό κατά τα άλλα γουρούνι, δε θα αλλάξει ποτέ συνήθειες, πάντα θα κυλιέται στη λάσπη. Έτσι είναι αποτυπωμένο και στο μυαλό μας, έτσι θα το αναγνωρίζουμε.

Πριν λίγα χρόνια αυτά θα τα θεωρούσα μαύρες σκέψεις. Σήμερα μπορώ να τις θεωρήσω από τις πιο φωτεινές, γιατί είναι χρέος μας να μεγαλώσουμε υγιή και μέσα στην αλήθεια και το φως παιδιά. Γνωρίζω ανθρώπους, που δεν πραγματοποιήθηκε τίποτα από όσα είχαν ονειρευτεί, αλλά είναι καλά στη ζωή τους. Γιατί είναι καλοί άνθρωποι και μεγαλώνουν καλούς ανθρώπους και απολαμβάνουν τις νύχτες τον ύπνο του δικαίου, χωρίς εφιάλτες και τύψεις.

Είναι μεγάλο στοίχημα αυτό τελικά. Είναι και καλή άσκηση για το σπίτι. Για να δούμε τους δυνατούς λύτες! Σάββατο βράδυ και ο Μάης να κάνει τα δικά του παιχνίδια. Από κάποιο ανοιχτό παράθυρο στη γειτονιά ακούγεται «Σαν απόκληρος γυρίζω»….Τσιτσάνης! Γεια σου, Δάσκαλε!…

Δια χειρός Ζωής Χατζηθωμά

Μπορεί να σας αρέσουν..