Βιομάζα, λιγνίτης, βιοαέριο: οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της μεταλιγνιτικής εποχής. Του Γ. Χατζηχρήστου

Διαβάζω από τις ειδήσεις επικαιρότητας ότι σε διεθνές κέντρο έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των βιοκαυσίμων φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία η στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το κινέζικο πανεπιστήμιο Beijing University of Chemical Technology (BUCT).

Σε αυτά τα πλαίσια, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σύναψε πρόσφατα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το BUCT.

Ήδη, οι δυο πλευρές εξετάζουν τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στην περιοχή, με επίκεντρο την παραγωγή ενέργειας και βιοκαυσίμων από βιομάζα.

Επίσης, διερευνώνται οι προοπτικές και οι δυνατότητες δημιουργίας κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών σε αντίστοιχο αντικείμενο. Σημειώνεται, τέλος, ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το BUCT θα συνδιοργανώσουν στην Ελλάδα το 8ο Διεθνές Συνεδρίο Βιο-διυλιστηρίων τον Ιούλιο του 2021.

Πρόκειται για κορυφαίο θεσμό στο συγκεκριμένο τομέα, που αναμένεται να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα του κλάδου από όλο τον κόσμο, με τους διοργανωτές να φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της διοργάνωσης προκειμένου να καταστεί η Δυτική Μακεδονία επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνώς.

Και σκέφτομαι ότι έχουμε σήμερα εγκατεστημενη ισχύ παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 17GW (πάνω από 3,5 απο ΑΠΕ) και χρειαζόμαστε max 9-10.
Για θερμικές όμως κιλοβατώρες, που είναι το 74% των συνολικών μας ενεργειακών αναγκών, η εξάρτηση από το πετρέλαιο είναι στο 65%.

ΑΠΕ και από ενεργειακές κοινότητες ναι, αλλά και για RNG (ανανεώσιμο φυσικό αέριο από την περίσσεια της ηλεκτρικής από ΑΠΕ+βιομάζα ή και τον λιγνίτη ). Αλλά και για υδρόλυση (υδρογόνο) για να πεφτoυν στα δίκτυα φυσικού αερίου. Δεν έχουν το πρόβλημα μεταφοράς και της χωρητικοτητας των αντίστοιχων του ηλεκτρισμού.

Τινγκα στην βιομάζα η Ελλάδα που καίγεται στα χωράφια άσκοπα. Και από γεωθερμία όπου υπάρχει (στον Έβρο, το δέλτα του Νέστου, στην Δ. Μακεδονία και την κοιλάδα του Σπερχειού τα ισχυρότερα γεωθερμικά πεδία της Ευρώπης-πλην της Ισλανδίας), που σε συνδυασμό με την παραγωγή βιοαέριου-RNG (σαν αποθηκευτικού μέσου ενέργειας), μπορεί να μεταφερθεί σχεδόν παντού!

Και, προετοιμάζοντας σοβαρά την μεταλιγνιτική εποχή και για να μην ερημώσουν ολόκληρες περιοχές από την απο-ανάπτυξη, όσος λιγνίτης έχει ήδη εξορυχθεί και βρίσκεται σαν βιομηχανικό σκουπίδι εδώ και εκεί, εδαφοβελτιωτικά! Με κάτι τέτοια, κατάφεραν οι Ισραηλινοί να πρασινίσουν την έρημό τους πουλώντας τον εισαγόμενο από εμάς λιγνίτη τους 70 φορές επάνω…

Του Γιάννη Χατζηχρήστου

Μπορεί να σας αρέσουν..