Απομένουν μόνο 60 χρόνια καλλιέργειας στον πλανήτη εάν συνεχιστεί η υποβάθμιση του εδάφους

Ρώμη (Ίδρυμα Thomson Reuters) – Η παραγωγή τριών εκατοστών κορυφαίου-γόνιμου εδάφους διαρκεί 1.000 χρόνια και εάν συνεχιστούν οι τρέχοντες ρυθμοί υποβάθμισης, όλο το κορυφαίο έδαφος του κόσμου θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντός 60 ετών, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ

Περίπου το ένα τρίτο του εδάφους του κόσμου έχει ήδη υποβαθμιστεί, δήλωσε η Maria-Helena Semedo του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σε ένα φόρουμ για την Παγκόσμια Ημέρα του Εδάφουπριν 7 χρόνια.

Οι αιτίες της καταστροφής του εδάφους περιλαμβάνουν τεχνικές χημικής βαριάς καλλιέργειας, αποψίλωση των δασών που αυξάνει τη διάβρωση και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η γη κάτω από τα πόδια μας αγνοείται πολύ συχνά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ανέφεραν ειδικοί.

“Τα εδάφη είναι η βάση της ζωής”, δήλωσε ο Semedo, αναπληρωτής γενικός διευθυντής φυσικών πόρων του FAO. “Ενενήντα πέντε τοις εκατό των τροφίμων μας προέρχονται από το έδαφος.”

Εάν δεν υιοθετηθούν νέες προσεγγίσεις, η παγκόσμια ποσότητα αρόσιμης και παραγωγικής γης ανά άτομο το 2050 θα είναι μόνο το ένα τέταρτο του επιπέδου το 1960, ανέφερε ο FAO, λόγω των αυξανόμενων πληθυσμών και της υποβάθμισης του εδάφους.

Τα εδάφη διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην απορρόφηση άνθρακα και στο φιλτράρισμα νερού, ανέφερε ο FAO. Η καταστροφή του εδάφους δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο αποθηκεύεται λιγότερος άνθρακας, ο κόσμος γίνεται πιο ζεστός και η γη υποβαθμίζεται περαιτέρω.

“Χάνουμε 30 γήπεδα εδάφους ποδοσφαίρου κάθε λεπτό, κυρίως λόγω της εντατικής καλλιέργειας”, δήλωσε ο Volkert Engelsman, ακτιβιστής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινήσεων Οργανικής Γεωργίας στο φόρουμ στα κεντρικά γραφεία του FAO στη Ρώμη.

“Η βιολογική (καλλιέργεια) μπορεί να μην είναι η μόνη λύση αλλά είναι η μοναδική καλύτερη (επιλογή) που μπορώ να σκεφτώ.”

Μετάφραση από το Scientific American

Μπορεί να σας αρέσουν..